Musím přijmout roli, jakou mám, říká basketbalistka Kateřina Bartoňová

Basketbalistky čeká na mistrovství Evropy proti Turecku boj o čtvrtfinále. Chystá se na něj i rozehrávačka Kateřina Bartoňová. V týmu má letos jinou roli, než na posledním MS, kdy na svém postu byla jedničkou. Tentokrát diriguje tým kapitánka Veronika Bortelová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kateřina Bartoňová

Kateřina Bartoňová | Foto: David Kubíček

„Veronika nastupuje přede mnou a kryju jí záda. Každý se s tím musí umět vyrovnat a přijmout roli, jakou zrovna má,“ uvědomuje si Kateřina Bartoňová.

Obě současné rozehrávačky české reprezentace mají odlišný styl hry. Veronika Bortelová, to je sázka na jistotu. Její kolegyně naopak ráda experimentuje. Nesoustředí se jen na nacvičené signály. Trenér Lubor Blažek s tím občas může mít problémy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na hřišti, když přijdou vyrovnaný zápasy a emoce, tak na spoluhráčky křičím, i když to nemyslím ve zlém,“ říká Kateřina Bartoňová

„Myslím si, že v dnešním basketbalu musíte experimentovat a snažit se obranu překvapit. A každý chybuje,“ obhajuje svůj styl Bartoňová.

Jinou pozici má česká reprezentantka v klubu. Na Slovensku hájí dres týmu Piešťanské Čajky.

„Máme skvělého trenéra a koncept hry je úplně o něčem jiném. Tady je to více předepsané, je to národní tým. Snažím se proto dělat to, co chce trenér,“ říká Kateřina Bartoňová.

Na turnaji v Rumunsku a Maďarsku pak může pětadvacetiletá 174 centimetrů vysoká rozehrávačka vzhlížet i ke svým vzorům. Přestože zkušeností má dostatek, stále se má od koho učit. Vzhlédla se ve francouzském výběru.

Družstvo dře, hájí basketbalistky kouč. K postupu ale nemusí stačit ani výhra

Číst článek

„Tam je osobností Céline Dumerc. Nejenom na hřišti, ale i v civilu. Známe se osobně a občas prohodíme pár slov. Je pro mě inspirací, velice skromná hráčka a snažím se sledovat její hru.“

Francouzská rozehrávačka má neuvěřitelný cit pro hru. Máte pocit, jako by míč hladila, než ho nabídne spoluhráčkám. Její projev se i divákům musí líbit.

„To se nedá naučit. Musíte to mít dané nebo vrozené. Snažím se dělat to, co je účelné. Že to nějak vypadá, to není tím, že se to učím,“ vysvětluje Kateřina Bartoňová, která do hry dává hodně emocí. Nejen o zápase, ale i při tréninku. Chová se úplně jinak, než v soukromém životě.

Kateřina Bartoňová kryje na mistrovství Evropy záda kapitánce Veronice Bortelové | Foto: ČTK

„V soukromí jsem hrozně klidný člověk. Na hřišti, když přijdou vyrovnaný zápasy a emoce, tak se snažím na spoluhráčky křičet, i když to nemyslím ve zlém,“ přiznala Kateřina Bartoňová.

Emoce určitě nebude postrádat v nedělním utkání osmifinále mistrovství Evropy proti Turecku. Pro zachování naděje na vyřazovací boje šampionátu Češky musí, po nečekané porážce s Řeckem, zvítězit.

Navíc budou držet ještě palce Francii, aby zdolala Bělorusko. Černá Hora pak nesmí prohrát s Řeckem.


Pavel Petr, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme