Můžu ostatní inspirovat. Jste, kdo jste, říká snowboarďačka Pančochová o své náklonnosti k ženám

Snowboardistka Šárka Pančochová neřeší, jak okolí přijme její sexuální orientaci. Svým veřejným odhalením, že má v současnosti raději ženy, by ráda šla příkladem. Svoji orientaci Pančochová veřejně odhalila pro server outsports.com, který se věnuje homosexuálním sportovcům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šárka Pančochová

Šárka Pančochová | Zdroj: Reuters

„Může to ostatní inspirovat, sportovce i nesportovce. Jste, kdo jste, lidi by vás neměli brát za to, jakou máte sexuální orientaci, ale za to, jaká jste osoba, jestli jste dobrý člověk nebo ne. Tak to vidím jako pozitivní věc," řekla šestadvacetiletá Pančochová českým novinářům na mistrovství světa ve španělské Sierra Nevadě.

Svoji orientaci Pančochová veřejně odhalila pro server outsports.com, který se věnuje homosexuálním sportovcům. Neplánovala to, ale trošku ji k tomu popostrčila její kamarádka, nizozemská snowboardistka Cheryl Maasová. Ta je vdaná za jinou bývalou snowboardistku a vychovávají spolu dvě děti.

„Cheryl měla ten kontakt a říkala, že už je na čase. Tak jsem si řekla, proč ne? Chtěla jsem inspirovat ostatní sportovce, aby se toho nebáli. U holek to není takový problém, ale kluci se spíš straní tohoto tématu. Bojí se," uvažovala Pančochová.

Mužského partnera nevylučuje

„Myslím, že je pro sportovce důležité, aby byli, kdo jsou. I třeba v té komunitě je to, že sportovci se někdy bojí vystoupit z řady. Myslím, že nezáleží, jestli máte rád holky nebo kluky, ale na samotné osobnosti, která vám sedne," řekla pátá žena ze slopestylu na olympiádě v Soči 2014 a vicemistryně světa v této disciplíně z roku 2011.

Jedinou obavu měla dříve kvůli sponzorům. „Když jsem začínala a bylo mi devatenáct dvacet, tak jsem měla pocit, že když někde tohle řekneš, tak by byl nějaký problém. Jakmile člověk ale trošku dospěje, srovná si to v hlavě, tak to moc neřeší," doplnila s tím, že není vyloučené, že jednou bude žít s mužem.

I v minulosti s kluky chodila, ale aktuálně má prostě raději ženy a nyní je nezadaná. „Plně se soustředím na snowboarding," konstatovala, že se snaží získat co nejvíce bodů, aby za rok mohla startovat na olympijských hrách v Pchjongčchangu.

Co na to Uherský Brod? 'Je mi to jedno'

Doufala, že její odhalení přijmou lidé v Česku pozitivně. I první reakce měla jen kladné. „Lidi jsou dospělí na to, aby pochopili, že to je normální věcí," řekla.

Očekává ale, že třeba v Uherském Brodu, odkud pochází, budou její sexualitu řešit. „To je úplně jasný, ale je mi to úplně jedno," smála se a jedním dechem dodala: „Jsem sama sebou a dělám sport, jak nejlíp můžu, žiju život, jak nejlíp můžu. Chovám se k lidem dobře. Myslím, že se ukáže tohle, než moje sexuální orientace."

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme