Mým přáním je dostat se na paralympiádu, přeje si 11letý sledge hokejista

Na první pohled jedenáctiletý Filip Veselý vypadá jako každý jiný kluk. Od svých vrstevníků se ale výrazně liší. Musel se totiž naučit žít s protézami dolních končetin. Vůbec mu to ale nebrání v tom, aby sportoval. Vybral si sledge hokej.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sledge hokejista Filip Veselý

Sledge hokejista Filip Veselý | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

„Filípek se narodil s postižením obou nožiček. Do devíti let prodělal patnáct operací. Pak jsem ho vzala na kliniku v Hradci Králové, kde řekli, že už je možná pouze amputace,“ vzpomíná na nejtěžší životní zkoušku Filipova maminka Petra Veselá.

Dost na to, aby se jí a také synovi zhroutil svět. Jenže oba se osudu vzepřeli, zaťali zuby a bojovali. A pomohla náhoda, respektive neplánované setkání s bývalým hokejistou Tomášem Zelenkou, který po zranění zůstal na vozíku a dnes své funkcionářské služby věnuje sledge hokeji.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mým přáním je dostat se na paralympiádu, říká 11letý sledge hokejista Filip Veselý

„Úplně náhodou jsem před sebou náhle viděl maminku s malým klukem na vozíku. Snažil jsem se na sebe upozornit, protože nemůžu vylézt sám z auta – tak jsem je naháněl autem po parkovišti. Vypadalo to zvláštně, maminka vypadala vystrašeně, nicméně jsme navázali kontakt a vše jsme si vyjasnili,“ vzpomíná Tomáš Zelenka.

„Tomáš na nás začal troubit, přijel vedle nás a zeptal se, jestli nechceme hrát hokej,“ přibližuje Filip Veselý. Moc dlouho netrvalo a na ledě se skutečně objevil. Přestože maminka při prvním rozhovoru s Tomášem Zelenkou hodně pochybovala.

„Myslela jsem si, že je blázen. V životě jsem o tom neslyšela, vůbec jsem nevěděla, jak se to hraje a vlastně jsem ho ani neznala. Pak jsem si to našla na internetu, takže takhle to začalo. Byla jsem šťastná, že může něco dělat,“ říká Petra Veselá.

Spousta aktivit a žádný volný čas. Bývalý hokejista Zelenka vnímá život na vozíčku pozitivně

Číst článek

Filip se objevil v dresu litvínovských sledge hokejistů. Loňskou sezónu se prý Severočeši spíš sehrávali, než aby mohli pomýšlet na nějaké vítězství.

„Nejprve nám to nešlo, ale potom jsme se začali zlepšovat. Teď už je to dobré.“

Hra v rukavičkách

Sledge hokej se rozhodně nehraje v rukavičkách. Je plný tvrdých střetů. Nejmladšího hráče extraligy ale přeci jen protihráči nějakého toho šťouchance zatím ušetřili.

„Šetří mě docela hodně,“ přiznává sledge hokejista.

Filip už také poznal, jak chutná radost ze vstřelené branky. Nic na tom, že se jednalo pouze o přípravný duel.

„Dal jsem ho Studénce. Bylo to tak, že mi někdo přihrál puk, hodně jsem to zvednul a trefil jsem to do horního rohu. Z tohoto zápasu jsem si přivezl i puk, který mi to bude připomínat,“ říká 11letý Filip.

„Myslím, že jich nastřílí ještě dost, když u sledge hokeje vydrží. A budu doufat v to, že nevstřelí gól pouze v Česku, ale i za hranicemi. A je jedno, jestli bude hrát sledge hokej třeba v Americe, nebo to bude za reprezentaci,“ říká Tomáš Zelenka.

A Filipovo přání? „Mým přáním je dostat se na paralympiádu,“ přiznává mladý sportovec.

Pavel Petr, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme