Na masáži si nehraj s mobilem a odpočívej, radí nováčkovi na Giru Petru Vakočovi

Leopold König bojuje o nejlepší pětku v celkovém pořadí, Roman Kreuziger tvrdě pracuje pro celkového lídra Alberta Contadora. Třetím Čechem na Giro d'Italia je Petr Vakoč - mladík, který jede svůj první závod z nejslavnější trojice. Sbírá zkušenosti a snaží se Giro „přežít“ co nejlépe.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cyklista Petr Vakoč s plakátem, kde je jako lídr závodu Okolo Polska

Cyklista Petr Vakoč s plakátem, kde je jako lídr závodu Okolo Polska | Foto: Tomáš Kohout | Zdroj: Český rozhlas

Petru Vakočovi ještě nebylo ani 23 let a působí poněkud plaše až vyjukaně, ale mezi cyklisty rozhodně není neznámý.

Loni, když poprvé závodil v elitním týmu nejvyšší kategorie, dokázal vyhrát etapu na velmi slušně obsazeném závodu Okolo Polska a jel tam i jako celkový lídr. Nikdy ale neabsolvoval delší než osmidenní závod.

Přehrát

00:00 / 00:00

Letošní Giro d'Italia jede i nováček Petr Vakoč. Je to jeho první závod z nejslavnější trojice. Mluvil s ním Tomáš Kohout

„Neměl jsem vůbec představu, jak to bude probíhat po osmém dni nebo také jak to probíhá po volných dnech. Zatím jsem měl akorát zkušenosti, že každý den je člověk stále unavenější a nedovedl jsem si představit, jak to bude třeba po 15. dni,“ vyprávěl Petr Vakoč před startem etapy.

Šestnáctý den po startu Gira ho s ostatními zaskočil déšť a zima po startu v Madonně di Campiglio, boj o přežití ve skupince s posledními i mladický strach z diskvalifikace kvůli pozdnímu příjezdu do cíle.

„Čekal mě dlouhý den v grupettu. Počasí se zlepšilo, ale pod Mortirolem jsem začal mít strach, že jsme moc vzadu a že chytíme limit. Zkušenější spolujezdci mě uklidňovali, že to bude v pohodě. Měl jsem asi 10 minut rezervu, ale v tu chvíli jsem měl strach. Byl jsem nervózní, jak to dopadne,“ popisoval Vakoč.

Tentokrát mu neradil nikdo z jeho týmu, ale ostřílený Rakušan Bernard Eisel z Königova Sky. „Mluvil jsem s ním a říkám: To nemůžeme stihnout. A on že ne, ať jsem v klidu,“ smál se Vakoč.

Pomohl mu „táta“ půlky pelotonu - Eisel kdysi zaučoval i Marka Cavendishe. Jinak ale Vakočovi pomáhají hlavně parťáci z týmu Etixx-QuickStep.

„Jako že třeba na masáži bych neměl používat telefon, ale podřimovat. Připomínali mi, abych jedl průběžně během etapy. Řeknou mi, co viděli, že jsem třeba měl někde špatnou pozici nebo že jsem udělal chybu,“ uzavírá student Vysoké školy ekonomické a univerzitní mistr světa v časovce, jak se zaučuje na elitním cyklistickém závodě.

Tomáš Kohout, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme