'Nahulil' jsem to, kopnul loď do cíle a spadl. Ale povedlo se, raduje se Fuksa

Ještě dlouho poté, co jej vylovil motorový člun z ázerbájdžánské řeky Kura, chodil Martin Fuksa po zázemí rychlostních kanoistů na Evropských hrách a ubezpečoval se, že opravdu získal svoji druhou medaili. Těsně vybojovaný bronz na sprinterské trati 200 metrů mu potvrdil až reportér Českého rozhlasu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Fuksa těsně po zisku druhé medaile na Evropských hrách

Martin Fuksa těsně po zisku druhé medaile na Evropských hrách | Foto: Michal Jurman

Obrovská gratulace, Martine! Druhá medaile na Evropských hrách během dvou dnů. Tentokrát to bylo ale o hodně nevyzpytatelnější na dvousetmetrovém sprintu.

Dvoustovka je fakt krátká a v cíli se tuhne, ale rozhodně to nebolí jako kilometr. Tady to chce prostě nahulit od začátku až do konce a doufat, že v závěru budete mít co nejvíce sil a loď tam pak pořádně kopnout do cíle, jako se to povedlo mně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kanoista Martin Fuksa vybojoval na Evropských hrách druhou medaili, tentokrát bronz ze sprintu na 200 metrů. Ale nebyl si tím vůbec jistý. Mluvil s ním Michal Jurman

Byl klíčem k úspěchu vynikající start?

Myslím si, že určitě. Start se mi fakt povedl. Risknul jsem to, povedlo se to, až mě to trošku překvapilo, že jsem to takto vychytal. Určitě to pomohlo.

Rus Krajtor vám tady před malou chvílí gratuloval. Vy jste ale právě jeho odsunul na čtvrté, nemedailové místo o 11 tisícin.

Nejvíce mě štve, že to je zrovna on. Je to mistr Evropy z Račic letošního roku a s Andrejem už jsme velcí kamarádi, protože je jen o rok starší a závodili jsme už v juniorech, takže s ním bych si kór přál stát na stupních vítězů.

Fuksa má další medaili, ve sprintu na 200 metrů získal na EH bronz

Číst článek

Říkal jste, že byl vynikající start, ale on byl vynikající i závěr, protože jste kopnul loď do cíle, spadl do vody, ale nakonec to bylo těch 11 tisícin.

Přesně. Těsně před cílem jsem trošku vypadl, takže mi hned hlavou proběhlo: Doufám, že jsem si třeba tu medaili nezkazil. S Martinem Doktorem a s taťkou jsme konzultovali, kde je cíl, takže jsem to tam ze všech sil kopnul a spadl jsem tam. Ale to vůbec nevadí, hlavně že jsem kopnul dobře.

Jak celkově hodnotíte vaši účast na premiérových Evropských hrách? Je z toho stříbro a bronz.

Martin Doktor (vlevo) gratuluje Martinu Fuksovi k bronzu na Evropských hrách | Foto: Michal Jurman

Myslím si, že to je naprosto perfektní. Jel jsem sem se snem, že bych chtěl mít alespoň jednu medaili, to se na kilometru povedlo, a to, že na dvoustovce přibyl bronz, tedy druhá medaile, je naprostá paráda. Jsem hrozně nadšený.

Jak prestižně budete brát medaile z Evropských her?

Vůbec nevím. Všechny medaile, které získám, mě hrozně povzbudí, ale už myslím na další závody. Nechci se nad tím moc pozastavovat, aby mě to nějak neuchlácholilo, a jdu pořád dál. Nechci se prostě ničím rozptylovat, když to mám takto rozjeté a chci prostě dál závodit a dál sbírat medaile.

Michal Jurman, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme