Rosberg je poprvé v kariéře mistrem světa formule 1, v Abú Zabí dojel druhý za Hamiltonem

Německý pilot Nico Rosberg ze stáje Mercedes se stal poprvé v kariéře mistrem světa F1. K premiérovému triumfu mu stačila druhá příčka ve Velké ceně v Abú Zabí za týmovým kolegou Britem Lewisem Hamiltonem, který vyjížděl z pole position. Třetí dojel Němec Sebastian Vettel z Ferrari.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německý pilot formule 1 Nico Rosberg

Německý pilot formule 1 Nico Rosberg | Zdroj: Reuters

Po Michaelu Schumacherovi a Sebastianu Vettelovi je Nico Rosberg třetím německým pilotem, který se stal mistrem světa. Navázal tak i na výkony otce Kekeho Rosberga, který byl šampionem v roce 1982. „Můj táta mi vždycky radil - pedál na podlahu. V tom je tajemství úspěchu,“ prozradil s úsměvem.

Rosberg svého stájového kolegu Hamiltona porazil v celkovém hodnocení seriálu o pět bodů. „Neskutečný pocit. Jsem strašně, strašně pyšný. Podařilo se mi totéž co mému otci. Teď už budu jen slavit jako utržený ze řetězu,“ plánoval si novopečený šampion Rosberg.

„Je to klukovský sen. Nebyl to ten nejkrásnější závod, který jsem kdy jel, ten tlak byl neuvěřitelný. V posledních kolech to bylo opravdu nechutné,“ uznal Rosberg. Jeho týmový kolega a jediný sok v boji o titul šampiona Lewis Hamilton ho totiž z prvního místa záměrně brzdil, aby umožnil dalším soupeřům ho předjet a připravit o titul v jeho prospěch.

„Bylo to napjaté, strašně těžké. I proto chci toto vítězství věnovat své ženě Vivian a dceři Alaie. Dnes večer bude velká oslava. Myslím, že několik dní teď nebudu k dispozici,“ pousmál se jednatřicetiletý Rosberg.

Němec Nico Rosberg se svým stájovým kolegou Lewisem Hamiltonem | Foto: Reuters

Na jeho soupeři Hamiltonovi bylo vidět velké zklamání, ale trojnásobný mistr světa zachoval dekorum. „Velká gratulace Nicovi, je světový šampion. Já se cítím skvěle. Chci poděkovat rodině a týmu - vyhrál jsem 32 závodů, co jsem tady,“ řekl Brit na adresu Mercedesu.

Na startu Hamilton udržel první místo před Rosbergem, úvod se podařil Kimimu Räikkönenovi, který se protáhl kolem Daniela Ricciarda. Krátce po rozsvícení zeleného světla se po kontaktu se soupeřem roztočil Nizozemec Max Verstappen, ale z posledního místa se dostal do elitní desítky už po osmi kolech.

Hamilton zajel do boxů už v sedmém okruhu, o kolo později se tam vydal Rosberg, ale načasování nebylo šťastné, neboť v týž moment se v garáži objevily také monoposty Ferrari a jezdci Mercedesu museli při výjezdu čekat. Rosberg se na trať vrátil na třetím místě za Verstappenem, kterého nemohl předjet, a ztrácel na Hamiltona. V té chvíli vedl v celkovém hodnocení šampionátu o pouhé dva body.

Němci se podařilo předstihnout nizozemského mladíka ve 20. okruhu po těsném souboji, v němž nebylo daleko ke kolizi. Manévr se mu ale podařil a mohl se pustit do stíhání vedoucího Brita.

Ten se po 28 kolech vydal pro nové obutí a podobnou strategii zvolil také Rosberg. Na trať se Němec vrátil na třetím místě a 25 okruhů ho dělilo od titulu. Hamilton to věděl, proto přibrzdil, aby umožnil ostatním pilotům vedoucí dvojici dojet.

Hamiltonova touha bojovat o titul do poslední chvíle byla tak velká, že neuposlechl příkaz vedení týmu nešetřit se v závěru a jet naplno. „Doporučuji vám, pánové, nechat nás závodit,“ řekl do vysílačky. „Je to škoda, že nás nenechali být, nevím proč,“ prohlásil po závodu.

Jeho reakce na příkaz se vůbec nelíbila výkonnému řediteli týmu Paddymu Loweovi, který se však k celému případu odmítl vyjádřit. „Lewis tím také ohrozil dnešní vítězství pro Mercedes. Dali jsme pokyny, které Lewis ignoroval a vytvořil tak precedens pro budoucnost. Pokud budeme takhle pokračovat, znamenalo by to naprostou anarchii, že si každý bude dělat, co chce,“ uvedl šéf stáje Toto Wolff.

Verstappen, Vettel a Ricciardo se skutečně několik okruhů před koncem k mercedesům přiblížili. Vettel toho využil a čtyři kola před koncem se dostal na třetí místo, ale i když na Rosberga útočil, nedokázal ho předjet. Němci by ale i třetí místo k titulu stačilo.

Rosberg, nebo Hamilton? V Abú Zabí se rozhodne o mistu světa F1, Němec má náskok

Číst článek

Rosberg taktiku svého soka nekritizoval, naopak vyjádřil porozumění. „Byla to v té chvíli jeho jediná šance,“ uvedl německý závodník. „Jsem šťastná za něj, po letech tvrdé práce si to zasloužil,“ radovala se jeho žena Vivian.

Mezi gratulanty se přidal i Rosbergův krajan Sebastian Vettel z Ferrari, který vyhrál titul čtyřikrát. „Nico je naprosto zasloužený vítěz. Neměl to snadné. To, co Lewis (Hamilton) udělal na konci, nebylo úplně fér, ale na druhou stranu asi pochopitelné,“ konstatoval.

Poslední 250. závod kariéry odjel Brazilec Felipe Massa. Naposledy se v seriálu objevil také mistr světa z roku 2009 Jenson Button z Velké Británie, který závod kvůli prasklému závěsu pravého předního kola nedokončil.

Velká cena Abú Zabí, závěrečný závod mistrovství světa vozů formule 1:
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:38:04,013 (prům. rychlost: 186,825 km/h), 2. Rosberg (Něm./Mercedes) -0,439, 3. Vettel (Něm./Ferrari) -0,843, 4. Verstappen (Niz./Red Bull) -1,685, 5. Ricciardo (Austr./Red Bull) -5,315, 6. Räikkönen (Fin./Ferrari) -18,816, 7. Hülkenberg (Něm./Force India) -50,114, 8. Pérez (Mex./Force India) -58,776, 9. Massa (Braz./Williams) -59,436, 10. Alonso (Šp./McLaren) -59,896.
Konečné pořadí MS (po 21 závodech): 1. Rosberg 385 b., 2. Hamilton 380, 3. Ricciardo 256, 4. Vettel 212, 5. Verstappen 204, 6. Räikkönen 186, 7. Pérez 101, 8. Bottas (Fin./Williams) 85, 9. Hülkenberg 72, 10. Alonso 54.
Pohár konstruktérů: 1. Mercedes 765, 2. Red Bull 468, 3. Ferrari 398, 4. Force India 173, 5. Williams 138, 6. McLaren 76, 7. Toro Rosso 63, 8. Haas 29, 9. Renault 8, 10. Sauber 2, 11. Manor 1.

ČTK, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme