Není to tak horké, uklidňuje obavy z viru zika šéf české olympijské výpravy Martin Doktor

Pokud šíření viru zika dosáhne epidemie, sportovci Keni se možná odhlásí z olympijských her. S odvoláním na Keňský olympijský výbor to píše BBC. Africká země není jediná, která se viru obává. Riziko účasti na hrách zvažují třeba i Spojené státy americké.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Doktor

Martin Doktor | Foto: Adam Kebrt

Členky týmu, které v době okolo olympijských her plánují těhotenství, musí zvážit možná rizika, upozornil už na konci ledna australskou výpravu její doktor. Podobně teď mluví i jeho kolegové po celém světě.

„Je těžké dávat rady lidem, kteří věnovali několik let tréninku na hry, takže to je podle mě na každém jednotlivci, jak se rozhodne. My jim jen můžeme dát informace,“ prohlásil v Bílém domě ředitel amerického Národního institutu pro alergie a infekční nemoci Anthony Fauci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Některé světové země varují před odhlášením svých sportovců z OH kvůli viru zika. Šéf české výpravy Martin Doktor nemá mírní obavy

Rizika a případnou nutnost očkování zjišťuje i Český olympijský výbor, který spolupracuje s Centrem cestovní medicíny a očkování.

„Jsme ujišťováni ze všech stran, oficiálních i našich informačních zdrojů, že situace není zatím tak horká, jak navenek vypadá. Na druhou stranu jsem rád, že se to řeší dopředu. Existuje velká šance na to, že se vše vyřeší, než do Ria pojedeme,“ říká šéf české výpravy Martin Doktor.

Brazilské úřady už dříve oznámily, že virus nebude pro sportovce ani diváky hrozbou, s výjimkou těhotných žen. Na jižní polokouli bude v době her zima, takže by mělo výrazně ubýt i komárů, kteří vir přenáší. Ale přesto nelze vyloučit, že se některé české sportovkyně kvůli plánované mateřské přestávce rozhodnou cestu do Ria neriskovat.

„Sportovci většinou plánují rodičovské přestávky v souvislosti s olympijskými cykly, takže moc nevěřím, že se to stane. Ale každý to má nastavené jinak a stát se to může,“ připomíná Martin Doktor.

Martin Charvát, Stanislav Zbyněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme