O titulu mistra světa v šachu by mohla rozhodnout blesková partie. Ta bývá o štěstí, míní Láznička

V pondělí večer měl podle plánu skončit boj o mistra světa v šachu, ale je celkem pravděpodobné, že bude ještě pokračovat. Duel Nora Magnuse Carlsena s Rusem Sergejem Karjakinem je totiž stále nerozhodný a remízou by mohla skončit i poslední dvanáctá partie. Přitom seveřan byl před utkáním velkým favoritem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nor Magnus Carlsen obhajuje titul mistra světa proti Rusovi Sergeji Karjakinovi

Nor Magnus Carlsen obhajuje titul mistra světa proti Rusovi Sergeji Karjakinovi | Zdroj: Reuters

Vyrovnanost závěrečné bitvy o titul mistra světa v šachu překvapila i českého velmistra Viktora Lázničku.

„Určitě na to měla vliv první polovina zápasu, kdy Carlsen nevyužil asi dvě velmi dobře rozehnané partie. Jednu měl úplně vyhranou a skončila remízou, což se mu normálně nestává,“ popsal Láznička, který se dlouhodobě drží mezi sty nejlepšími šachisty světového žebříčku.

Kromě jedné výhry si oba fináloví soupeři připsali devět remíz a nerozhodně by měl skončit i poslední plánovaný duel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyrovnanost závěrečné bitvy o titul mistra světa v šachu překvapila i českého velmistra Viktora Lázničku, který se dlouhodobě drží mezi sty nejlepšími šachisty světového žebříčku

„Karjakin prokázal, že je skutečně velmi dobře připravený na obranu horších pozic. Se svojí jakousi buldočí náturou ubránil i podezřelé pozice,“ všiml si Láznička.

Vítěze by tak případně měly určit partie v rapid šachu, případně bleskovém šachu, ve kterých mají hráči čím dál kratší časový limit na své tahy. Pokud by i ty skončily remízou, následovala by jedna rozhodující hra.

„Tomu se říká armagedon. Bílý bude mít na partii pět minut, černý čtyři, ale bílý musí za každou cenu vyhrát. Aby se stal černý mistrem světa, stačí mu remizovat, takže to nemůže být nekonečné,“ podotkl Láznička s dodatkem, že Carlsen by měl i tak obhájit titul.

Se snižujícím se časovým limitem se ale šance Karjakina zvyšují. Ani jeden ze soupeřů nebude mít tolik prostoru na vymýšlení nesmírně složitých a pro laiky nepochopitelných vzorců a kombinací, a tak i v této exaktní matematické hře může nakonec vyhrát ten, kdo bude mít víc štěstí.

„Je pravda, že v bleskovém šachu hraje štěstí větší roli. Třeba když se člověk špatně vyspí, může ho to poznamenat, nemusí mít tak pevné nervy. Řekl bych, že tam je to víc o náhodě,“ připomněl český velmistr.

Vítěz duelu si kromě titulu odnese také 660 tisíc amerických dolarů, poražený dostane polovinu. Carlsen ale nejspíš o desetinu své odměny přijde, protože po jediné prohrané partii utekl z tiskové konference.

Martin Charvát, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme