OBRAZEM: Olympijský park v Riu je 4 měsíce před hrami téměř hotový

Letní olympijské hry v Riu de Janeiru začnou už za 120 dní. Přestože město je stále jedno velké staveniště, v budoucích olympijských areálech hlásí „téměř hotovo“. Některé stadiony už si vyzkoušely testovací závody, na jiných musí přidělat ještě třeba sedačky, ale nikde prý není zásadní skluz. Lidé z radnice, kteří mají většinu arén na starosti, jsou spokojeni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zbývá ještě přidělat poslední vybavení plavecké arény. I podle montérek se dá poznat, že tento stadion staví radnice města Ria

Zbývá ještě přidělat poslední vybavení plavecké arény. I podle montérek se dá poznat, že tento stadion staví radnice města Ria | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Stojím uprostřed obrovského areálu, který má milion metrů čtverečních. Všude kolem jsou různé stadiony a sportovní arény. Naposledy jsem tu byl v září a od té doby tu hodně pokročili. Je vidět skutečně velký kus práce.

Za mnou je už textilní fasádou obalený plavecký areál, vedle takzvaná Aréna budoucnosti (jednou z ní budou čtyři školy), za sebou jsou vidět Arény Carioca 1 až 3, velodrom i tenisový stadion kruhového půdorysu.

„Z 15 nových sportovních zařízení, která se město zavázalo v projektu postavit, už jsme jich předali 12. Tři díla doděláváme: plavecký stadion dokončíme teď, v polovině dubna už tam jsou testovací závody. Na hlavním dvorci tenisového stadionu už se hrálo, celý areál bude připravený v květnu a velodrom bude hotový na konci května,“ slibuje Roberto Ainbinder, projektový ředitel Olympijské společnosti města Rio de Janeiro, která už teď postupně všechna sportoviště předává organizačnímu výboru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Muž, který má v Brazílii na starosti přípravu olympijských her, už 7 let nevypnul mobil. Hlasité zvonění má zapnuté 24 hodin denně. Natáčel David Koubek

Zpozdil se hlavně velodrom. Zkušební závod, naplánovaný na přelom dubna a května, museli zrušit. Testovat se tak bude jen při trénincích na konci června. Problémem bylo odložení prací olympijským organizačním výborem. Do cesty se postavila i byrokracie – práce pozastavil soud.

„Parta, která přijela montovat cyklistickou dráhu, je z Německa. Už udělali přes sto velodromů po celém světě. Ministerstvo práce požadovalo, aby měli obuv odpovídající brazilským předpisům, a ne tu, na kterou jsou zvyklí. To jsou zkrátka tak trochu surreální situace, ale stane se. I to jsou olympijské výzvy,“ říká Roberto Ainbinder.

Přestože se tu ještě pracuje, zvenku vypadá budoucí plavecký stadion hotový. Vevnitř dokonce skoro leží vodicí pásy pro nevidomé návštěvníky. Tribuny jsou pevné, ale vše nasvědčuje tomu, že je to dočasná stavba. Po hrách se má rozebrat a dva bazény – závodní i tréninkový – se odvezou každý do jednoho města poblíž Ria. Kam, rozhodne ministerstvo sportu. Ale bazén už je napuštěný, téměř všechny sedačky jsou přidělané, tady se bude moci brzy soutěžit.

Plavecký areál má fasádu z textilie. Po olympijských hrách se rozebere a dva bazény budou sloužit jinde. V areálu už jeden bazén je | Foto: David Koubek

„Vznikl tady koncept kočovné architektury, tedy přeměna dočasných sportovišť ve stavby, které budou dál sloužit veřejnosti. Příkladem je aréna pro házenou. Je sestavená z modulů, není svařovaná, ale jen sešroubovaná tak, aby se pak dala rozložit. Pak se z ní sestaví čtyři veřejné školy,“ popisuje Roberto Ainbinder.

Aréna budoucnosti už zvenku vypadá hotová, ale vevnitř je vidět, že to je teprve budoucí sportoviště. Na ochozech jsou stohy sedaček zabalených do igelitu, které čekají, než je někdo přidělá. Ale už koncem dubna tu má být testovací závod v házené.

Arénu budoucnosti v budoucnu rozeberou a budou z ní čtyři městské školy. Je to příklad takzvané kočovné architektury | Foto: David Koubek

Olympijský výbor chce, aby se všechna sportoviště „zajela“ testovací akcí. V březnu třeba přijeli do areálu Deodoro na světový pohár moderní pětibojaři. Obhájce zlata z Londýna Davida Svoboda tu nezávodil poprvé, a může tak srovnávat.

„Před olympijskými hrami tu postavili tři nové haly. I bazén je upravený a ještě bude. Je to tu takové nové a jiné a mně se to tu líbí,“ svěřuje se. Přiznává ale, že lepší než v Londýně nebo Pekingu sportoviště není. „Od olympiády v Riu ani neočekávám nějaký přehnaný luxus. Brazilci na to prostě nemají peníze, to se ví dlouho.“

Tenisová aréna s centrálním dvorcem už je hotová i vyzkoušená | Foto: David Koubek

A organizátoři to ani neskrývají (i rozpočet je oproti předchozím olympijským hrám menší), v současnosti jsou náklady na 60 procentech Londýna. Více než polovinu přitom financují soukromé zdroje. Lidé na riodejaneirské radnici navíc rádi opakují po starostovi, jak chtějí dokázat světu, že ne všechno v Brazílii musí být předražené a pozdě.

Roberto Ainbinder, který byl už u podávání přihlášek, má i proto prý poslední měsíce 24 hodin denně zapnutý mobil pro případ, že by byl nějaký problém.

Aréna Carioca 1, jedna z třech podobných, v areálu zůstane. Bude z ní tréninkové centrum pro brazilské olympioniky | Foto: David Koubek

„Organizace olympijských her je jako válka. Velikostí, různorodostí problémů, které musíte řešit, detaily. I když možná je to ještě náročnější. Pokud ve válce nemáte vojsko připravené, invazi odložíte. Při olympijských hrách ne: 5. srpna ve 20 hodin hry začínají,“ uzavírá.

Jak se rozpočet skutečně dodrží a kolik zůstane obyvatelům ze slibovaného olympijského dědictví, se ukáže až několik měsíců poté.

Olympijské hry Rio de Janeiro 2016 - mapa sportovišť | Foto: Český rozhlas

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme