OBRAZEM: Stromolezci z celé Evropy měří síly na mistrovství v Praze

Stromolezci se o prvním červencovém víkendu sjeli na mistrovství Evropy do pražské Stromovky. Síly změří muži a ženy v celkem pěti disciplínách, které prověří jejich zdatnost i zručnost. Profesní soutěž, kterou každý rok hostí jiná země, vyvrcholí v neděli finálem. Vstup na akci je pro diváky zdarma.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mistrovství Evropy ve stromolezení - disciplína záchrana zraněného spolulezce

Mistrovství Evropy ve stromolezení - disciplína záchrana zraněného spolulezce | Foto: Anna Jadrná

Mistrovství Evropy ve stromolezení se účastní 59 závodníků z patnácti zemí a muži i ženy mají svoji vlastní kategorii.

„Jsou to finalisté národních stromolezeckých soutěží a zároveň profesionálové pečující o stromy rostoucí mimo les. Českou republiku reprezentují Tomáš Gut, Petr Vlček a Jiří Voda,“ upřesňuje Jan Svárovský ze Společnosti pro zahradní a krajinářskou tvorbu, která se na organizaci závodů podílí.

Soutěžící bojují celkem v pěti disciplínách, ve kterých musí ukázat nejvyšší stupeň profesionálního umění a bezpečnosti práce.

Mistrovství Evropy ve stromolezení - lezení ze země po větvích do koruny stromu | Foto: Anna Kottová

Mistrovství Evropy ve stromolezení - komplexnější disciplína složená z několika úkolů | Foto: Anna Kottová

Závodníci například musí do koruny stromu umístit lezecké lano, vyšplhat co nejrychleji po laně do výšky 15 metrů a vylézt ze země po větvích do koruny stromu. Čeká je také komplexnější disciplína, ve které musí stromolezci rychle, hladce a bezpečně zvládnout několik jednotlivých úkolů rozmístěných ve větvích.

Poslední disciplínou je pak záchrana zraněného spolulezce. „Simulace se provádí ve výšce s figurínou, která váží 80 kilogramů. Dostat takovou váhu ze stromu v pořádku na zem není vůbec jednoduché,“ doplňuje Svárovský.

Mistrovství Evropy ve stromolezení - disciplína záchrana zraněného spolulezce | Foto: Anna Kottová

Semifinálová klání končí dnes v 17 hodin. Nejúspěšnější lezci základního kola postoupí do nedělního finále. Nejlepších pět závodníků v mužské kategorii změří síly od 8.30 do 11 hodin. Poté začne finále žen, kam postupují tří soutěžící, a potrvá do 12.30.

Evropské mistrovství ve stromolezení je profesní soutěž, která imituje reálné každodenní pracovní podmínky stromolezců. Stromolezení představuje dovednosti arboristů, odborníků pečujících o dřeviny, kteří pomocí speciálních lezeckých technik ošetřují stromy rostoucí mimo les. Vítězové této soutěže jsou automaticky nominováni na Mezinárodní mistrovství ve stromolezení.

Mistrovství Evropy ve stromolezení - komplexnější disciplína složená z několika úkolů | Foto: Anna Kottová

Rozhodčí na mistrovství Evropy ve stromolezení se dívají na jednu z disciplín | Foto: Anna Kottová

Mistrovství Evropy ve stromolezení - šplh po laně do výšky 15 metrů na čas | Foto: Anna Kottová

Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme