Zprávy → Ostatní sporty10. listopadu  2016 v 14:40  

OBRAZEM: Týdny příprav končí. Lezec Adam Ondra chystá ostrý pokus na nejtěžší stěně El Capitana

Adam Ondra - Foto: Pavel Blažek

Adam OndraFoto: Pavel Blažek

Lezec Adam Ondra už téměř měsíc trénuje v Yosemitech na volný přelez stěny Dawn Wall, nejstrmější a nejhladší části masivu El Capitan. V rámci tréninku nacvičuje nejtěžší kroky v rámci téměř kilometr vysoké cesty, na finální pokus se chystá v nejbližších dnech. Jeho přípravu si můžete prohlédnout díky fotografiím spolulezce Pavla Blažka.

„Cestu bych chtěl vylézt na jeden zátah volným lezením v rámci několika dnů. V tom by byl můj přelez hodnotnější, protože by proběhl rychleji než první přelez,“ vzkazuje nedávný obhájce titulu mistra světa v lezení na obtížnost Adam Ondra z Yosemit. 

Volný přelez znamená, že lezec zdolává cestu pouze vlastní silou. Lana vklíněnce a skoby se používají pouze jako ochrana před pádem. Tímto způsobem zdolali cestu Dawn Wall pouze Tommy Caldwell a Kevin Jorgeson v roce 2015. Trvalo jim to 19 dní a k úspěchu jim blahopřál i Barack Obama. 

Adam Ondra je ohledně časové náročnosti přelezu podstatně ambicióznější. Na stěně chce při pokusu na ostro strávit pouze jednotky dní. Sní o času do 24 hodin. Ve svém posledním instagramovém příspěvku vzkázal, že se ostrý pokus zahájí v nejbližších dnech. 

El Capitan - Foto: Pavel Blažek

Dawn Wall je nejstrmější a nejhladší cesta El Capitana - Foto: Pavel Blažek

Adam Ondra - Foto: Pavel Blažek

Český lezec sní o času pod 24 hodin, proto trénuje na lezení v noci - Foto: Pavel Blažek

Dvojice českých lezců si zřídila "tábor" pro nocování ve stěně - Foto: Pavel Blažek

Adam Ondra před dalším dnem tréninku - Foto: Pavel Blažek

Scenérie Yosemitského národního parku - Foto: Pavel Blažek

Na stěně, kde jsou jedinou možností dalších kroků často jen velmi ostré chyty, dostávají ruce pořádně zabrat - Foto: Pavel Blažek

Adam Ondra - Foto: Pavel Blažek

Nové články v rubrice

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace