Obvinění jsou nepodložená. Je to pokus očernit ruský sport, vyvrací Moskva zprávu WADA

V pondělí způsobila ve sportovním světě poprask zpráva o tom, že Mezinárodní antidopingová agentura WADA ve svém vyšetřování odhalila systematický doping v ruské atletice. Na základě toho doporučila Mezinárodní atletické federaci IAAF vyloučení Ruska ze svých řad. Moskva závěry WADA odmítá. Podle ní jsou nepodložená a zpolitizovaná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo Ruského olympijského výboru a Ruské atletické federace v Moskvě

Sídlo Ruského olympijského výboru a Ruské atletické federace v Moskvě | Zdroj: Reuters

Zpráva ukazuje, že ruský stát nejspíš pomáhal doping krýt. Ministerstvo sportu neudělalo nic pro vyšetření vážných dopingových obvinění, navíc se měl šéf antidopingové laboratoře stýkat s agenty tajné služby FSB, která je podezřelá i z toho, že celou laboratoř monitorovala.

Komise WADA doporučila doživotně zakázat činnost pěti sportovcům a pěti trenérům a nádavkem odebrat licenci moskevské antidopingové laboratoři.

Přehrát

00:00 / 00:00

Svět atletiky ovládl ruský dopingový skandál. WADA odhalila systematický doping v ruské atletice. Moskva obvinění odmítá.

I podle nového předsedy Mezinárodní atletické federace Sebastiana Coa by mohl být trest nejtvrdší. Může se podle něj stát, že Mezinárodní atletická federace skutečně vyloučí Rusko ze svých řad. To by znamenalo zákaz startů na všech soutěžích včetně olympijských. Pro BBC ale Coe upozornil, že se musí dodržet předepsaná procedura splnit právní podmínky.

Moskva závěry nezávislé komise Světové antidopingové agentury WADA nepřijímá. V Rusku zpráva spustila lavinu negativních ohlasů samotných sportovců, trenérů, funkcionářů a také politiků.

„Je to pokus očernit celý ruský sport, to je nepřijatelné. Můžu vás ujistit, že ruský sport patří ke světové špičce v soutěžích i v boji proti dopingu,“ zdůraznil ministr sportu Vitalij Mutko. Podle něj jde o pokus vrhnout stín na celý ruský sport.

Dodal, že ruská antidopingová agentura pracuje na základě standardů světové agentury. Podle něj Rusko problémy s dopingem nikdy nezamlčovalo. „Pokud získáme konkrétní informace, budeme se jimi zabývat, budeme je vyšetřovat,“ uvedl. Odmítl také, že by šlo o systémové selhání. Řekl, že mohlo jít o chyby jednotlivců.

Proti obvinění se ohradil také Nikita Kamajev, výkonný ředitel národní antidopingové agentury (RUSADA), která měla zatajovat pozitivní testy, nebo dokonce odebrané vzorky ničit. Uvedl, že obvinění jsou nepodložená, že zpráva neobsahuje žádná fakta, a vyzval mezinárodní komisi, aby svá slova dokázala.

K laboratoři vydalo dnes ráno prohlášení i ministerstvo sportu. Uvádí v něm, že v zařízení pracovali zahraniční specialisté a pozorovatelé jak Mezinárodního olympijského výboru, tak Mezinárodní antidopingové agentury, a to při všech velkých sportovních akcích. Žádné stížnosti od nich ministerstvo prý nezaznamenalo.

Polák: Aféra může vést k přerozdělení medailí

Podle Michala Poláka z Antidopingového výboru České republiky může aféra vést i k přepisování starších výsledků a třeba i k přerozdělování medailí.

„Vzorky se dříve uchovávaly osm let, od letošního roku je to 10 let. To znamená, že když se vzorky zpětně prohlédnou, dá se zjistit, jestli sportovci například na OH v Londýně v roce 2012 nedopovali,“ vysvětlil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle Michala Poláka z Antidopingového výboru České republiky může ruská dopingová aféra vést i k přepisování starších výsledků

Polák také připomněl, že na základě zjištění Ruská antidopingová agentura nepracovala tak, jak jí ukládaly standardy Světové antidopingové agentury WADA. „Pracovala jiným způsobem a připomíná mi to dobu ještě před pádem Berlínské zdi, kdy takto pracovaly i jiné země,“ poznamenal.

„Dnes je všechno pečlivě hlídáno. Ale je trochu smutné, že se to objevilo až po tolika letech, nálezy totiž sahají i před rok 2000,“ dodal.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme