OH mládeže se daly přirovnat k velké olympiádě, říká Martin Doktor

Při olympijských hrách v Pekingu v roce 2008 se Číňané ukázali jako vynikající pořadatelé. A na právě skončené olympiádě mládeže v Nankingu udrželi laťku stejně vysoko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vodní slalomářky Amálie Hilgertová a Martina Satková a rychlostní kanoista Kryštof Hájek s medailemi po nábratu z OH mládeže

Vodní slalomářky Amálie Hilgertová a Martina Satková a rychlostní kanoista Kryštof Hájek s medailemi po nábratu z OH mládeže | Zdroj: ČTK

„V Číně připravili podmínky, že se mladí sportovci mohli cítit jako v Londýně. Z tohoto hlediska bylo všechno jako na velké olympiádě,“ říká vedoucí české výpravy Martin Doktor.

Trochu rozpačitě se ale tváří nad některými atypickými disciplínami, které se objevily v programu Olympijských her mládeže.

„V původním konceptu byly Mezinárodní sportovní federace vyzývány, aby udělaly trochu jiný formát soutěží. Některé federace tak učinily, některé ne. Upřímně se mi to vůbec nelíbí, i když na druhou stranu je vidět, že se Češi dokážou přizpůsobit, zabojovat a mít úspěch.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Medaili mám, tak jsem byla úspěšná, usmívala se majitelka bronzové medaile Amálie Hilgertová

Jednu takovou netradiční disciplínu si vyzkoušely také vodní slalomářky.

Namísto divoké vody musely vzít zavděk rovnou vodní plochou. Na startu je čekal povinný skok z třímetrové rampy a na trati eskymácký obrat.

„Už jsme věděly, na čem pojedeme, a s něčím podobným počítaly. Trochu nás překvapilo, že to bylo až takovýmhle způsobem, ale zvykly jsme si na to a nakonec to bylo v pohodě,“ tvrdí stříbrná medailistka z tohoto závodu Martina Satková.

„Medaili mám, tak jsem byla úspěšná,“ dodává k tomu majitelka bronzové medaile Amálie Hilgertová aneb neteř dvojnásobné olympijské vítězky Štěpánky Hilgertové. A jaké jsou největší mimosportovní zážitky obou medailistek z Číny?

Oslavy musí počkat, přednější je mistrovství republiky na Lipně

„McCafé zdarma a svítící baráky,“ usmívá se Hilgertová.

„Závodily jsme až na konci, a tak jsme chtěly každý den trénovat. Do Šanghaje jsme se nedostaly, protože se tam jelo v naše závodní dny, ale stejně jsme toho navštívily dost. Bylo to super,“ dodává Satková.

A stihne se Amálie Hilgertová pochlubit se svými čerstvými prožitky svojí slavné tetě, která už zítra odlétá na světový šampionát vodních slalomářů do Spojených států?

„Jedeme rovnou na Lipno na trénink a v sobotu už máme závody. Takže gratulace a podobné věci budou muset počkat,“ uzavírá Hilgertová.

Aleš Procházka, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme