Olympijské hry oslavují 120 let existence, o jejich obnovení se zasadil baron de Coubertin

Antické olympijské hry zakázal na konci čtvrtého století císař Teodosius Veliký. Škodila jim pohanská minulost v době, kdy už bylo oficiálním náboženství křesťanství. Obnovit tradici her se po mnoha nepovedených pokusech povedlo až baronu de Coubertinovi přesně před sto dvaceti lety.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijská vlajka

Olympijská vlajka | Foto: thesportdigest .com

Na konci 19. století, tedy v době, kdy se moderní sportovní odvětví na evropském kontinentu teprve formovaly a zabydlovaly, přišel mladý francouzský funkcionář s nápadem, který měl tradici sportovního zápolení napříč kontinenty oživit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Olympijské hry slaví výročí od svého obnovení před sto dvaceti lety

„Měl docela kliku, navrhoval totiž obnovit olympiádu v době, kdy německá archeologická expedice vykopala pozůstatky Olympie. Když Němci objevili materiální krásu, proč by Francouz nemohl obnovit tu duchovní,“ připomíná sportovní historik František Kolář, že svou vizí Coubertin navazoval na tradiční antické hry, ze kterých převzal i dvě hlavní myšlenky.

„Způsob výchovy mladých lidí. Aby se mezi sebou potkávali a poznávali. A tou druhou byl základní princip bojů. Zvítězí ten nejlepší, nejsilnější a nejrychlejší,“ dodává Kolář.

Coubertin tak na své náklady nechal složit pravou antickou olympijskou hymnu, přemýšlel nad symboly a chtěl, aby se první olympiáda konala v roce 1900 v Paříži.

Funkcionářské kolegy i s Čechem Guthem-Jarkovským ale svou prací tak nadchl, že ti se je rozhodli uspořádat už o čtyři roky dříve a kde jinde než tam, kde to všechno začalo - tedy v Řecku. 6. dubna 1896 na Velikonoční pondělí řecký král Jiří I. slavnostně zahájil v Aténách první moderní olympijské hry, ceremoniálu na obnoveném Panathénském stadionu přihlíželo 80 tisíc diváků.

Celkem se devítidenního zápolení v devíti sportovních odvětvích a 49 disciplínách zúčastnily na tři stovky reprezentantů ze 14 zemí. A někteří i úplnou náhodou.

„Na hrách by i Australan, který prý na cestě po Evropě potkal malého mužíka, který ho pozval, aby se zúčastnil. Australan prý řekl, že by s nejlepšími sportovci světa samozřejmě prohrál a tehdy Coubertin řekl památnou větu – Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se,“ přidává ještě jednu historku k dobru místopředseda ČOV František Kolář.

„A nejlepší na tom bylo, že Australan potom vyhrál osmistovku i závod na 1000 metrů,“ uzavírá Kolář a dokresluje tak začátky novodobého olympismu, který letos v Riu čeká už jedenatřicáté pokračování.

Jakub Kanta, Stanislav Zbyněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme