Olympijský areál v Soči se otevřel formuli 1. Dorazil i prezident Putin

Brány olympijského areálu v Soči se dnes otevřely milovníkům rychlých vozů. Jede se tam první závod formule 1 na půdě Ruska. Nenechal si ho ujít ani prezident Vladimir Putin nebo bahrajnský král Hamíd bin Chalífa. Pořadatelé prodali na 55 tisíc vstupenek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Soči se jede Velká cena Ruska

V Soči se jede Velká cena Ruska | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Koupit lístek na prestižní akci, kterou většina Rusů vidí naživo vůbec poprvé, nebyl žádný problém. Objednávka a platba prostřednictvím internetu, pět minut čekání ve frontě u výdeje vstupenek přímo v Adleru, nedaleko od olympijského parku.

„Mám skvělý pocit, splnil se mi dětský sen. Od samé radosti jsem si nadělal do kalhot, v uvozovkách samozřejmě,“ přiznává Alexandr, který přijel z kavkazského Pjatigorsku.

Formule 1 – to je vždy hlavně velký cirkus kolem. Nejinak je tomu i v Rusku, i když v Soči je organizace uspořádaná. Na průběh akce dohlíží příslušníci ministerstva pro mimořádné situace a policisté. Areál ze vzduchu monitoruje vrtulník ruské policie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soči přivítalo formuli 1. Jaká panuje na místě atmosféra? Zjišťoval zpravodaj Martin Dorazín

Prohlídka před vstupem tu probíhá velmi rychle - asi tři minuty. Elektronická kontrola lístku je záležitost pár vteřin.

Rusové se na seriál dobře připravili. Vše je tu sladěno do jednoho stylu Velké ceny, včetně desítek kiosků. Před nimi se tvoří dlouhé fronty lidí. Ceny nápojů jsou tu lidové: půl litru koly za 40 korun, ruské pivo kolem 100 korun. Nejdražší je tady český Budvar – za 300 rublů. To je více než 150 korun.

Podnikatel Jevgenij přiletěl z Petrohradu, české pivo má rád, tak si klidně připlatí.

„Nikdy jsem na tak velké akci nebyl, všechno je docela klidné, bydlíme tady kousek v hotelu, žádné problémy,“ říká.

Spolu s dalšími ruskými fanoušky zaplnili tady v Soči všechny tribuny. Dojít na ně zabere klidně i 20 minut od vchodu, olympijský park je totiž velmi rozhlehlý. To ale nikomu z přítomných nevadí. Jsou tu kvůli zábavě, která v Rusku ještě nebyla.

Martin Dorazín, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme