Rio není pro Rusko ztracené. Olympijský výbor nechal rozhodnutí na svazech

Mezinárodní olympijský výbor Rusko z her v Riu de Janeiro kvůli rozsáhlé dopingové aféře nevyloučil. Rozhodnutí o účasti ruských sportovců na olympiádě ponechá na federacích jednotlivých sportů. MOV o tom informoval po dnešním mimořádném jednání výkonného výboru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Zdroj: ČTK

„Bylo před námi velmi těžké rozhodnutí,“ citovala agentura SID předsedu MOV Thomase Bacha.

„Museli jsme najít rovnováhu mezi kolektivní odpovědností a právem jednotlivce. Každý by měl dostat šanci proti obvinění bojovat. Ctíme presumpci neviny, proto jsme zavedli přísná kritéria, která musí každý ruský sportovec splnit, pokud chce na hrách startovat,“ dodal.

MOV proto nařídil ruské výpravě, že do Brazílie nesmí nominovat žádného sportovce, který v minulosti dostal trest za doping. Týká se to i běžkyně Julie Stěpanovové, která pomohla aféru odkrýt a na olympijských hrách chtěla startovat jako neutrální sportovkyně. Kvůli dopingové minulosti však výbor její žádost zamítl.

Mezi další opatření patří také to, že všichni ruští reprezentanti v Riu budou podrobeni dodatečným mimosoutěžním kontrolám a sportovní svazy mají při rozhodování o účasti Rusů na hrách mimo jiné přihlížet jen k výsledkům antidopingových testů provedených mimo Rusko.

Rusku hrozilo vyloučení kvůli státem organizovanému dopingu, o kterém poprvé promluvil bývalý šéf moskevské laboratoře Grigorij Rodčenkov a jeho slova poté potvrdilo i vyšetřování nezávislé komise WADA.

Ruští sportovci na olympiádě? Složité rozhodnutí s dopadem na celý sport, tuší Graclík

Číst článek

Ta se zabývala především dopingem na olympiádě před dvěma lety v Soči, k manipulacím se vzorky však docházelo od roku 2011. Doping ve spolupráci s tajnými službami krylo i ruské ministerstvo sportu.

Kvůli aféře už mezinárodní atletická federace IAAF vyloučila z olympiády ruské atlety, jejichž trest poté potvrdila i sportovní arbitráž CAS. V Brazílii, kde hry začnou 5. srpna, budou kvůli užívání zakázaných látek chybět také ruští vzpěrači.

V Rusku dnešní rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru přivítali. Podle tyčkařky Jeleny Isinbajevové by bylo vyloučení obří chyba a skandál.

„Je to správné rozhodnutí,“ komentoval šéf komise pro sport v ruském parlamentu Dmitrij Sviščov verdikt MOV. „Ale taková rozhodnutí by se neměla přijímat pouze v souvislosti s Rusy, ale se sportovci z celého světa. Pak by byl problém dopingu definitivně vymýcen,“ dodal ruský politik.

Za „uspokojivé“ označil rozhodnutí výkonného výboru MOV vlivný funkcionář Šamil Tarpiščev, šéf národního tenisového svazu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme