Oranžový míč mám i v hlavě, říká basketbalový skaut Lubomír Růžička

Podle vědeckých výzkumů se může člověk soustředit maximálně 17 minut, videopříprava na soupeře tak musí trvat čtvrt hodiny. Přesně této poučky se alespoň drží na mistrovství Evropy basketbalistů asistent českého kouče Lubomír Růžička. Společně s Pavlem Benešem tvoří nejsehranější dvojici skautů v Česku, díky jejichž práci se reprezentace probojovala až do dnešního čtvrtfinále proti Srbsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Třináct systémů hry chorvatského týmu v analýze asistenta Růžičky

Třináct systémů hry chorvatského týmu v analýze asistenta Růžičky | Foto: Michal Jurman

„Každý hráč, když přijde do videomístnosti, dostává charakteristiku týmu. Na první stránce jsou výsledky posledních pěti zápasů,“ popisuje Lubomír Růžička.

Tím ale výčet českých slov z jeho úst končí. Následuje smršť anglických zkratek a odborných výrazů. „Neučíme se na maturitu nebo na státnice. Jsou to tři nebo čtyři A4, což si myslím, že všichni zvládnou. Není to tak těžké, jsme na to zvyklí,“ říká Vojtěch Hruban.

Lubomír Růžička na poslední přípravě ukazuje postupně základní sestavu Chorvatska, její střelce, minutáž jednotlivců a pak hned 13 rozkreslených herních systémů soupeře, což je výtvor jako z deskriptivní geometrie. „Dobrý skauting trvá devět až deset hodin,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

„Jsem magor, v hlavě mám jen basketbal,“ hodnotí svoji práci jeden ze strůjců českých úspěchů na basketbalovém ME, skaut Lubomír Růžička

„Oba odvádí výbornou práci. Vím, že to není snadné, po nocích, ale dělají to skvěle,“ pochvaluje si hlavní kouč Ronen Ginzburg práci své asistentské dvojice.

Lubomír Růžička kvůli ní například minulý týden naspal za 5 dnů 20 hodin. „Svoji práci miluju, takže jsem za ni rád. Třeba skautingem si pomůžete k osmi až deseti bodům,“ přibližuje Růžička, který má v počtech zcela jasno.

V zajetí své vášně přitom vede i osobní život. „Jsem magor. Teď, když jdu na pivo s kamarády, už se snažím to neřešit, ale zeptejte se mé přítelkyně. Má to těžké,“ svěřuje se s tím, že má „oranžový míč“ i v hlavě.

'Čechosrba' Veselého nejspíš čeká při večerním čtvrtfinále bouřlivé přijetí

Číst článek

Porada hráčů k Chorvatsku končila tanečním videem z mistrovství Evropy 2013. Jaký bude závěr videopřípravy na Srbsko, zůstává zatím překvapením. „To si nechám pro sebe,“ zůstává tajemným spolutvůrce českého úspěchu na evropském šampionátu Lubomír Růžička.

Sestřihy zápasů soupeře patří k hlavním materiálům, kterými hráči studují soupeře | Foto: Michal Jurman

Michal Jurman, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme