Orphee Des Blins poběží ve Velké pardubické pro třetí triumf v řadě

Dvanáctiletá klisna Orphee Des Blin dnes může vstoupit do historie. Ve Velké pardubické totiž může vyhrát potřetí za sebou, a to se žádné její předchůdkyni v nejstarším dostihu kontinentální Evropy nepovedlo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

123. Velká pardubická, žokej Jan Faltejsek s Orphée de Blins

123. Velká pardubická, žokej Jan Faltejsek s Orphée de Blins | Foto: Filip Jandourek

Každodenní dřina v tvrdých podmínkách na Vysočině se týmu kolem dvojnásobné vítězky Velké pardubické vyplácí. Klisna z posledních jedenácti startů devětkrát vyhrála a její trenér Grzegorz Wroblewski ji věří i směrem k vrcholu domácí překážkové sezony.

„Do dostihu je připravená. Myslím, že to dopadne tak, jak očekávám, tedy dobře. Ona je výjimečná, není obyčejný kůň,“ těší polského světoběžníka, že je Orphee Des Blins před Velkou pardubickou v dobré pohodě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Flatejsek a klisna Orphee Des Blins budou útočit na Velké pardubické na čistý hattrick

Letos absolvovala v Pardubicích dva dostihy, které vyhrála, ale měla i drobné zdravotní problémy.

„Ve dvanácti letech už klisna není žádná mladice. Je jasné, že čím je starší, tím má různé problémy a bolesti,“ vysvětluje trenér Wroblevski, že šlo o potíže spojené s věkem. Ty trochu pozměnily průběh sezony, ale klisna je prý ve stejné pohodě jako v minulých letech, ve kterých v Pardubicích dominovala.

„Příprava byla trochu jiná, ale má napracováno to, co mívala vždycky. Průběh dostihů, které šla jako přípravné, byl odlišný, ale v pořádku je a má šanci vítězství obhájit,“ říká její tréninkový jezdec Martin Liška.

Přehrát

00:00 / 00:00

S dostihovým trenérem Čestmírem Olehlou si před stratem Velké pardubické povídal Vladimír Kroc

Liška bude ve Velké pardubické v sedle outsidera Amaragona a ví, že pokud se někdo pokusí držet od začátku krok s Orphee Des Blin, nedopadne dobře.

„Orphee si pojede svůj závod. Kdo to zkusí, tak na to dojede. Hlídat si ji ale samozřejmě budu, dohánění Orphee je ale nesmysl, ona je kůň z jiné planety,“ chválí zkušenou klisnu Martin Liška, který ji zná jako málokdo.

„Výjimečná je schopností pracovat. Snese dávky, které jiné koně nesnesnou, ani se k ní nepřiblíží,“ dodává pracovní jezdec Orphee Des Blins Martin Liška. Při nedělním dostihu bude v jejím sedle už tradičně Jan Faltejsek.

Podle kurzů je Orphee Des Blins největším favoritem 124. Velké pardubické. Ostatní stáje ale trpělivě čekají na její zaváhání.

„Překvapit by jí mohli vítězové kvalifikací. Jinak se mluví o pěti až osmi koních, které čekají na zaváhání favoritky. Může to být kterýkoliv z nich,“ myslí si Čestmír Olehla. Muž, který trénoval čtyřnásobného vítěze Velké Pardubické Železníka a nyní bude mít v hlavním dostihu Klause a Pareta.

Přímý přenos z nejdůležitějšího závodu české dostihové sezony, který odstartuje v 16 hodin a 35 minut, můžete poslouchat na Radiožurnálu, prostřednictvím streamu Český rozhlas Sport na webu zpravy.rozhlas.cz nebo přes aplikaci iRadio určenou do mobilů a tabletů.

Jakub Marek, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme