Osmifinále ME po 16 letech. Jsem na kluky pyšný, říká pamětník Welsch

Po 16 letech slaví český mužský basketbal postup do vyřazovací fáze mistrovství Evropy. Ze současného týmu na evropském šampionátu v Rize u toho tehdy v roce 1999 byli pouze dva muži. Jedním z nich je v 35 letech současný kapitán týmu Jiří Welsch.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Welsch

Jiří Welsch | Zdroj: ČTK

Po výhře nad Belgií prošel kolem Jiřího Welsche trenér Ronen Ginzburg a rovnou se v nadsázce ptal, zda bude jeho kapitán nyní českým prezidentem, když je o něj teď takový zájem u novinářů.

„Budu! Nejdřív ale povedu basketbalovou federaci, pak až na Hrad,“ odpověděl Jiří Welsch, který nikdy neměl skromné cíle, jinak by to ani nedotáhl až do NBA. Podobné pocity jako v těchto hodinách přitom ale zažíval už před dlouhými 16 lety na šampionátu ve Francii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na 16 let starý postup zavzpomínal s Jiřím Welschem i reportér ČRo Michal Jurman

„Postup v roce 1999 byl těžší, jeli jsme tam jako hodně velký outsider. Porazili jsme tam dost velké týmy a bylo to obrovské překvapení,“ vzpomíná Welsch na tehdejší konečné 12. místo na evropském šampionátu.

Letošní výkony jeho týmu zase takovým překvapením nejsou, přesto ani Welsch asi netušil, že na sklonku své kariéry ještě dosáhne na podobně velký reprezentační úspěch.

„Jsem na kluky pyšný, že to ustáli. Tři zápasy jsme vyhráli obranou. V přípravě jsme nebyli kompaktní a dělali jsme chyby, ale před začátkem turnaje v sobě každý našel to nejlepší a to potvrzujeme. Musíme v tom pokračovat dál,“ plánuje si Welsch před dnešním soubojem s posledním finalistou evropského šampionátu z Litvy.

Následovat budou víkendové osmifinálové duely. Na ty se ale budou muset fanoušci přesunout z Lotyšska až do francouzského Lille. A třeba i po nich bude moci mluvit Jiří Welsch opět po 16 letech o obrovském českém překvapení.

Michal Jurman, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme