Palmer byl první sportovní superstar, říká o zesnulé legendě golfový publicista

Ve věku 87 let opustila golfový svět jedna z jeho největších osobností - Arnold Palmer. Tenhle Američan proslul nejen jako sportovec, který v kariéře vyhrál 62 turnajů okruhu PGA, ale také jako člověk, který golf hodně změnil. O jeho životě ve vysílání Českého rozhlasu promluvil golfový publicista Čeněk Lorenc.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Golfista Arnold Palmer na archivním snímku

Golfista Arnold Palmer na archivním snímku | Zdroj: Reuters

Světoví hráči sice smutní, ale zároveň děkují Arnoldu Palmerovi za to, co pro jejich sport, ale i pro jejich bohatství udělal. Co a jak vlastně Palmer v 50. a 60. letech minulého století vymyslel tak převratného?

Palmer byl vlastně takovou první sportovní superstar. Začal mít úspěchy v době, kdy se v televizi začaly vysílat golfové turnaje. Američané se s ním identifikovali jako se svým hrdinou. Hrál nevšedním a divokým stylem, konzervativní hra mu byla cizí. To lidé milovali, stejně jako kontakt s publikem. Nikdo pro něj nebyl cizím, každému poděkoval, nechal se vyfotit a každému se podepsal. Měl obrovské množství příznivců, jeho fanouškům se říkalo „Arnie's Army“. Byl to král, jak se mu přezdívalo.

'Král golfu' zemřel. Arnoldu Palmerovi bylo 87 let

Číst článek

Když si pročítáme reakce na úmrtí Arnolda Palmera a nekrology, všude se píše o tom, že byl v podstatě bezchybný, že neměl žádné špatné stránky. Třeba Tiger Woods napsal, že „součástí jeho legendy jsou filantropie a pokora“. Skutečně byl Palmer takový dobrák a jen veselý chlapík?

On si z golfu hodně vzal – byl prvním skutečným sportovním profesionálem v tom smyslu, že měl manažera a že uměl zpeněžit svůj úspěch. Hodně golfu, ale i společnosti vrátil – nechal postavit v Orlandu dvě dětské nemocnice, kde se později narodilo mnoho potomků dnešních golfových profesionálů. Měl i spoustu charitativních organizací.

ČRo, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme