Paradoxy v F1: Vettel nadával na Verstappena, pak byl sám potrestán za užití jeho 'vynálezu'

V mistrovství světa vozů F1 se momentálně bojuje o mistrovský titul. Při nedělní Velké ceně Mexika se z výhry radoval Lewis Hamilton před Nikem Rosbergem, jenž se drží v čele šampionátu. Bezprostředně po skončení mexické Grand Prix se však neřešila bitva o titul, nýbrž tvrdý boj o třetí příčku mezi Maxem Verstappenem a Sebastianem Vettelem. Tu nakonec získal původně až pátý Daniel Ricciardo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Max Verstappen na dráze v Mexiku

Max Verstappen na dráze v Mexiku | Zdroj: Reuters

Nevídanou dohru měla Velká cena Mexika. Bezprostředně po dojezdu třetí místo slavil Max Verstappen, jenž v závěru závodu nestandardně odrazil útok Sebastiana Vettela. Němec to nesl velmi nelibě a neodpustil si několik vulgárních nadávek směrem k Verstappenovi, které adresoval prostřednictvím týmového rádia. Ne úplně příznivě se navíc vyjádřil i o Charliem Whitingovi, řediteli závodu.

Ředitelství závodu prakticky okamžitě oznámilo, že incident mezi Verstappenem a Vettelem bude prošetřovat.

Než ovšem vyneslo verdikt, začali se první tři jezdci – vítězný Lewis Hamilton, druhý Nico Rosberg a původně třetí Verstappen – připravovat na nástup na stupně vítězů. Jezdci si pomalu nasazovali čepice pro trojici nejlepších, jenže pak přišel pro Nizozemce šok – dostal informaci o tom, že ho sportovní komisaři penalizovali, což ho degradovalo na pátou příčku.

Zdrcený Verstappen tak musel opustit scénu, na kterou následně s několika minutovým zpožděním dorazil Vettel, aby si přišel vyzvednout trofej za třetí místo.

„Prostě si zkrátil trať,“ kroutil hlavou na pódiu Vettel, jenž byl po závodě vyšetřován i za souboj s Danielem Ricciardem. V tomto případě komisaři penalizovali Němce, takže se ani jezdec Ferrari ze třetího místa neradoval dlouho.

Verstappen nebudil pozornost poprvé

Max Verstappen se do křížku s jiným jezdcem nedostal poprvé. Vlastně již od začátku jeho kariéry ve F1, která odstartovala v minulém roce, se 19letý Nizozemec prezentuje agresivním pojetím závodění.

Na jednu stranu díky tomu slaví úspěchy – mimo jiné je i nejmladším vítězem velké ceny – a má obdiv řady fanoušků, na stranu druhou má i početný zástup kritiků. Ostře se proti němu vyhradila i legenda F1 Niki Lauda: „Patří na psychiatrii,“ prohlásil o Verstappenovi trojnásobný mistr světa.

Soupeřům jezdce Red Bullu se nelíbí především to, jakým způsobem brání pozici na dráze. Často se totiž dopouští toho, že při snaze zůstat před svými konkurenty mění směr jízdy až do poslední možné chvíle – to je přitom povoleno jen do určité míry.

Hamilton triumfoval ve Velké ceně Mexika vozů F1 a stále živí naději na titul

Číst článek

Před závodem v Mexiku dokonce vzniklo nové pravidlo, kterému se přezdívá 'Lex Verstappen.' To oficiálně zakazuje měnit jezdcům směr jízdy v momentě, kdy se při bránění pozice nacházejí v tzv. brzdné zóně. Nejednalo se ale o úplnou novinku – v minulosti se totiž jednalo o nepsané pravidlo.

„Svůj způsob jízdy nemíním měnit,“ prohlásil poté Verstappen.

V nedělní Velké ceně Mexika na to ovšem poprvé doplatil, i když tentokrát se jednalo o jiný prohřešek. Při snaze udržet se před Vettelem totiž vyjel mimo trať a získal výhodu. Na dráze před sebe ale Němce následně nepustil, takže následovala penalizace.

Příběh boje o třetí příčku měl pak paradoxní dohru: Vettel byl několik hodin po závodě odsunut na páté místo, protože v závěru velké ceny užil nedovolený manévr v brzdné zóně vůči Ricciardovi. Na vlastní kůži tak poznal trest za porušení nového 'Verstappenova pravidla'. K tomu se přitom uchýlil poté, co byl nedovoleně zbržděn právě Verstappenem.

Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme