Paralympijský cyklista Ježek pojede poslední závod. Nečeká velký výsledek, ale může překvapit

Šestkrát vybojoval na paralympijských hrách zlato. V sobotu se ale bude loučit. Jiří Ježek pojede v brazilském Riu de Janeiru svůj poslední závod. V 41 letech by rád dal světové cyklistice sbohem se ctí. Jenže tuší, že o nejvyšší příčky už asi bojovat nebude. Silniční závod, který ho čeká, je totiž náročný a mají v něm výhodu závodníci s lehčím hendikepem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Ježek přišel o pravou nohu po srážce s nákladním automobilem

Jiří Ježek přišel o pravou nohu po srážce s nákladním automobilem | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

Silniční závod je podle Jiřího Ježka specifický v tom, že není zvýhodněný žádný hendikep a všichni soutěží o jednu medaili.

„Jedeme na férovku. Pro mě je ale protéza pod kolenem natolik limitující, že asi nebudu mít šanci soupeřit s nejlepšími,“ řekl Ježek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pro mě je protéza pod kolenem natolik limitující, že asi nebudu mít šanci soupeřit s nejlepšími, tuší cyklista Jiří Ježek

Dopředu se sice nevzdává, vnímá však realitu: „Beru to jako závod, který chci ještě absolvovat. Bude to trošku loterie, třeba můžu soupeře zaskočit, ale nečekám žádný velký výsledek. Pojedu, protože jsem závodník.“

Profil závodu ovšem příliš šestinásobnému paralympijskému vítězi a mistrovi světa nenahrává. Cyklisty čeká náročná trasa.

„Závod je těžký, kopcovitý a bude nahrávat těm, kteří mají nejlehčí hendikep. Budu se snažit hrát tam epizodní roli, ale na boj o nejpřednější příčky se rozhodně necítím,“ přiznal paralympionik.

Nervy tak mít nejspíš nebude. Nikomu nemusí nic dokazovat, jelikož toho pro sport hendikepovaných a jeho podporu odvedl dost.

„Určitě pojedu bez nervů, protože je to pro mě asi na té úrovni, jako když závodím se zdravými,“ dodal Ježek. Silniční závod hendikepovaných cyklistů startuje ve 14:30 středoevropského letního času.

Pavel Petr, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme