Paralympijský vítěz Petráček usedl do motokáry. Jsem hrozný blázen, mám rád adrenalin, přiznal

Jediný český paralympijský vítěz z Ria de Janiera plavec Arnošt Petráček se skvěle pohybuje i mimo plavecký bazén. Přestože se narodil bez pažních kostí, bez váhání usedl i za volant motokáry a vyzkoušel si, jaké to je řídit malé vozítko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zlatý medailista z paralympijských her Arnošt Petráček si jízdu v motokáře užil

Zlatý medailista z paralympijských her Arnošt Petráček si jízdu v motokáře užil | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

Ačkoli Arnoštu Petráčkovi chybí pažní kosti, na paralympijských hrách v brazilském Riu oslnil v závodě na 50 metrů znak, který vyhrál.

Teď si zkusil také jízdu v motokáře. „Jsem hrozný blázen, budu řídit těmi částmi rukou, co mi zbyly. Ještě zkusím dosáhnout na penál, jestli nebude moc daleko. Určitě si nějak poradím,“ nebál se Petráček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Volant ve svém autě nemám nijak upravený, jen mám vypojený airbag u řidiče, protože by mě mohl zranit, nebo dokonce i zabít, vyprávěl paralympionik Arnošt Petráček

„Arny“, jak se pětadvacetiletému paralympionikovi přezdívá, má adrenalin rád. Zkouší všechno, co může, i když nechce riskovat.

V jednu chvíli se sice na trati nevyhnul karambolu, ale navzdory jeho hendikepu nebylo vidět, že by měl z jízdy motokárou strach.

Arnošt Petráček | Foto: Pavel Petr

Projel několik okruhů a sledovala ho i vodní slalomářka Kateřina Kudějová.

„Já jsem si ho i vyfotila, ale jak byl rychlý, tak mám fotku rozmazanou,“ smála se Kudějová. Sám Petráček byl rád, že si jízdu motokárou mohl vyzkoušet. „Užil jsem si to. Pak jsem už získal jistotu, kdy jsem do zatáček přidal plyn a krásně mě to vyneslo,“ popsal paralympionik.

Motokáru řídil jednou rukou, protože levou má slabší než pravou. „Ve svém autě mám automatickou převodovku a elektrickou sedačku s pamětí. Volant není nijak upravený, jen mám vypojený airbag u řidiče, protože by mě mohl zranit, nebo dokonce i zabít,“ dodal Petráček.

Arnošt Petráček | Foto: Pavel Petr

Pavel Petr, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme