Pelotonu daly zabrat 'stěny'. Tour dnes pokračuje týmovou časovkou

Ještě dnešní časovka týmů a cyklistů budou mít na Tour de France po přesunu letadlem den volna. Po prvním náročném týdnu ho potřebují, kromě špatného počasí a nervózního závodu jim nepřidali ani pořadatelé. Do itineráře dali jen dvě větší stoupání, ale obě mají v názvu slovo ‚stěna‘.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Závěrečné stoupání mělo sklon i přes 10 procent

Závěrečné stoupání mělo sklon i přes 10 procent | Zdroj: Reuters

Mur de Huy a Mur de Bretagne jsou radostí pro cyklisty, kteří mají v nohách dynamit a vyžívají se v kratších prudkých kopcích. Pro všechny ostatní jde o výzvu a pomocníci favoritů mají hlavně nepříjemné zážitky. Na Španěla Alberta Contadora například dřel Roman Kreuziger:

Přehrát

00:00 / 00:00

Na stěnu těsně před týmovou časovkou se Čechů v pelotonu Tour de France zeptal reportér ČRo Tomáš Kohout

„Ostře se jelo už posledních deset kilometrů, ale dá se říci, že celý den, buď se odjíždělo, nebo se sjíždělo. Ale závěr byl opravdu hodně intenzivní,“ popsal závěr etapy cyklista týmu Tinkoff-Saxo.

Mur de Bretagne sice není vysoký kopec, ale stoupání je tam i desetiprocentní. A když ho má cyklista vylétnout takovým tempem, aby už nikdo jiný nezvládnul pelotonu nastoupit, je to pěkná dřina.

„Je to za limitem, člověk musí jet na své hraně. Když jsem odstoupil, tak bych stejnou rychlostí neujel už ani 100 metrů. Člověk jede do největšího úsilí, pak svěsí nohy a sotva dojede,“ svěřuje se Leopold König, který dřel v čele pelotonu těsně před stoupáním.

V týmu žlutého lídra Chrise Frooma si skutečně neodpočine nikdo. Cyklisté Sky, i mnozí další, si tak mohli připadat jako horolezci. „Já ne, já se poslední kilometr a půl cítil jako turista,“ smál se Leopold König po vypuštěném závěru.

Dnes čeká čtveřice Leopold König, Roman Kreuziger, Jan Bárta a Zdeněk Štybar dostane zabrat každý ve svém vláčku při týmové časovce.

Mapa cyklistického závodu Tour de France 2015 | Foto: ČTK

Tomáš Kohout, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme