Pláteník: Myslím, že do příštího MS tento tým nevydrží

Česká volejbalová reprezentace skončila na mistrovství světa v Itálii na desátém místě. Vybojovala nejlepší umístění národního týmu za posledních dvacet let a předváděnou hrou si získala respekt volejbalového světa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Pláteník v souboji s bulharským hráčem na síti

Petr Pláteník v souboji s bulharským hráčem na síti | Zdroj: ČTK

,,Cítili jsme to tu od začátku, všichni mluvili o tom, že hrajeme dobrý volejbal. Další družstva, která jsou silnější a výše v žebříčku, z nás měla respekt. Zápasy hráli s obavami, a to se také projevilo a my dokázali vyhrát. Vydobili jsme si respekt a dokázali porazit silné celky - to je to nejcennější, co si z šampionátu odvážíme," hodnotí vystoupení českého týmu na mistrovství světa trenér Jan Svoboda.

Jednou z výrazných postav jeho výběru byl universál Jan Štokr, který působí v klubové soutěži právě v Itálii a v zemi svých chlebodárců, možná poprvé prodal svůj potenciál i v reprezentačním dresu. Byl neobletovanější osobou národního celku zahraničními médii a na český tým od nich slyšel jen samou chválu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pláteník: Myslím, že do příštího MS tento tým nevydrží

,,Byli překvapení, že se dá volejbal hrát i týmově. Bylo to super, užívali jsme si to, některé dokonce s úsměvem na rtech," líčil Štokr.

Překvapení světových odborníků nad výkony české reprezentace ještě umocnil fakt, že jako jediná z elitní dvanáctky nehraje ani Světovou ani Evropskou ligu. V přípravě měla před šampionátem problémy sehnat k zápasům kvalitní soupeře. Nyní o ně nebude mít nouzi.

,,Téměř od všech účastníků Světové ligy máme pozvánky na turnaje, od Brazílie, Usa, Francie, Argentina. To nás těší, chtějí s námi hrát. Ale i kdybychom se těch turnajů nemohli zúčastnit, budeme se snažit sehnat do přípravy kvalitní soupeře," plánuje Jan Svoboda, který ale ve svých plánech bude muset počítat do budoucna s obměnou kádru. Ten spolu totiž vydrží maximálně do evropského šampionátu, který se za rok koná u nás a v Rakousku.

,,Biohužel, čas nezastavíme. Jsou tu čtyřiatřicetiletí a pětatřicetiletí hráči a myslím, že do příštího mistrovství světa se tento tým neudrží," posteskl si Petr Pláteník.

Problém je, že v Čechách zatím nejsou hráči, kteří by Svobodův výběr vhodně a plynule doplňovali. To už je ale zase jiné téma, tedy práce s mládeží. Pro její zkvalitnění teď národní celek vytvořil svým úspěchem živnou půdu. Musí se ale oni odpovědní funkcionáři kvalitně postarat.

Martin Charvát, Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme