Plavání bojuje proti dopingu, kontroly se zaměřují hlavně na Rusy

Za poslední čtyři roky má na svém kontě ruské plavání už 17 dopingových kauz. Na probíhajícím mistrovství světa v katarském Dauhá tak jde této plavecké velmoci nejen o výsledky závodů. Případné další pozitivní výsledky dopingový testů mohou vyústit až ve vyloučení Ruských plavců z vlastního šampionátu v v příštím roce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plavání - volný styl

Plavání - volný styl | Foto: Comstock Images

„Vím, že dopingová kontrola hodně bere ruské plavce a kontroluje je víc než ostatní. Po finále brala většinu Rusů,“ přidává český plavec Pavel Janeček zajímavý postřeh přímo z katarského dějiště světového šampionátu v krátkém bazénu.

Ostražitost ohledně ruských plavců je na místě. Jen v poslední době neprošly dopingovými kontrolami třeba takové hvězdy jako Jefimová nebo Klučnikovová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zaměření dopingových kontrol si na plaveckém MS v Dauhá všiml reportér ČRo Michal Jurman

„V posledních dvou letech máme opravdu hodně pozitivních testů u sportovců, myslím, že nějak nechápou, jak si tím mohou ublížit. Kauza Jefimové byla stupidita. Ona si ani nečetla složení podpůrných preparátů. Někteří snad ani neznají seznam zakázaných látek,“ říká ruská novinářka, která chce být jmenována jako Veronika

Oleje do ohně navíc přilil ve středu odvysílaný dokument německé DasErste o systematickém financování dopingu v Rusku. Zabývat se jím začala už i Světová antidopingová agentura WADA.

Přímo v Kataru přitom dochází k obrovskému politickému zemětřesení. Schválen byl šedesátistránkový svazek změn v pravidlech, které jsou pro budoucnost plavání možná důležitější než přibývající světové rekordy či dominanci Maďarky Katinky Hosszuové.

Šampionát v Kazani může být bez domácích

„Myslím si, že nejvýraznější změnou je zvýšení postihu za užití dopingu na 4 roky,“ přibližuje aktuální plavecký boj s dopingem sekretář ČSPS Jan Novotný.

Pro Rusy přitom může být ještě hůře. „Existuje pravidlo, že v případě, že antidopingová agentura zjistí hříšníka ve 4 případech u jedné federace, může přikročit k tomu, že jí zakáže start na šampionátu,“ nabízí český trenér Vlastimír Perna pro Rusy nejhorší možný scénář.

V létě 2015 se totiž může stát, že na domácím šampionátu v Kazani nebude mít Rusko kdo reprezentovat. V Kazani se také už bude bojovat o letenky na olympijské hry do Ria.

Michal Jurman, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme