Plochodrážníci si připomenou Luboše Tomíčka. Češi na výhru čekají 5 let

Příznivci levotočivých zatáček si den po Zlaté přilbě dají dostaveníčko v na pražské Markétě. Od 19 hodin se pojede už 47. ročník plochodrážního Memoriálu Luboše Tomíčka. Na počest muže, který byl domácí jedničkou, stal se vicemistrem světa družstev a byl také finalistou šampionátu jednotlivců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Memoriál Luboše Tomíčka přijede i čerstvý vítěz Zlaté přilby Jurica Pavlic

Na Memoriál Luboše Tomíčka přijede i čerstvý vítěz Zlaté přilby Jurica Pavlic | Zdroj: ČTK

„Byl velice srdečný, ale i velmi ctižádostivý sportovec. Byl lídrem a kapitánem československého týmu ploché dráhy, která získala stříbrné medaile na MS,“ připomněl Luboše Tomíčka manažer jeho memoriálu Petr Ondrašík.

Pro Luboše Tomíčka se osudnou stala Zlatá přilba v roce 1968, kdy mu bylo 34 let. „Úraz se stal při finálové jízdě. Nešťastnou náhodou došlo k hromadnému pádu a srazil ho motocykl dalšího kolegy,“ vzpomíná manažer.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Memoriál Luboše Tomíčka se kromě vítěze Zlaté přilby a české špičky chystá i reportér ČRo Pavel Petr

Na Tomíčkovu počest se už po 47. pojede memoriál nesoucí jeho jméno. Mezi vítězi předchozích ročníků nechybí skutečné legendy ploché dráhy jako Ivan Mauger, Ole Olsen, Jason Crump nebo například Greg Hancock.

Českou vítěznou stopu zanechali Jiří Štancl, Aleš Dryml starší, Antonín Kasper, Bohumil Brhel, Josef Franc a jako poslední v roce 2010 Matěj Kůs.

„Měl jsem den D. Celou noc jsem jel z Polska a ráno jsem se vzbudil v autě na Markétě, když jsme přijeli z Gdaňsku. Na pár hodin jsem si šel zdřímnout a říkal jsem, že to jdu vyhrát. Byl jsem tak přesvědčený, až se to podařilo,“ usmívá se při vzpomínce Kůs, který porazil i Nickiho Pedersena.

Matěj Kůs by na startu neměl chybět ani dnes večer, stejně jako jeho tehdejší soupeř trojnásobný mistr světa Nicki Pedersen či vítěz Zlaté přilby Jurica Pavlic.

 

Jurica Pavlic je dalším potvrzeným účastníkem 47.ročníku Memoriálu Luboše Tomíčka. Tento nejlepší chorvatský závodník obsadil v loňském ročníku MLT druhou příčku.

Posted by AK Markéta - plochá dráha on 9. září 2015

Pavel Petr, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme