Porte ztrácí kvůli penalizaci šanci na vítězství na Giru, vede Contador

Španěl Alberto Contador si minulý týden na cyklistickém Giru d'Italia dvakrát v jednom dni vykloubil rameno a zdálo se, že pro něj boj o celkové vítězství skončil. Díky defektu, ztrátě a ještě trestu od rozhodčích pro Australana Porteho je ale teď největším favoritem na triumf.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Španěl Alberto Contador v růžovém dresu pro průběžného vítěze Gira

Španěl Alberto Contador v růžovém dresu pro průběžného vítěze Gira | Zdroj: Reuters

Fanynky v cíli křičely a hlasatel oslavoval vítěze etapy ve Forlì, Itala Nicolu Boema.

Nejdůležitější se ale stalo šest kilometrů před finišem 10. etapy a celkem 3,5 hodiny poté.

Nejprve jeden ze dvou největších favoritů, Australan Richie Porte, píchnul přední kolo a chytil ztrátu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Contador se přiblížil triumfu na Giru, pomohla mu penalizace jeho největšího soupeře Porteho. V italském Forlì natáčel Tomáš Kohout

„Richie měl bohužel defekt v nejhorším možném momentu, takže to pro nás není úplně ideální den,“ řekl k tomu hned u týmového autobusu Leopold König, Porteův spolujezdec ze stáje Sky.

Ovšem pak se začalo spekulovat, že výsledky jsou zatím jen provizorní, což se potvrdilo. Porte dostal dvouminutovou penalizaci, klesl na 12. místo i za Kreuzigera s Königem a ztrácí 3 minuty a 9 sekund.

Když Australan píchnul, půjčil mu přední kolo krajan Clarke, který ale jezdí za jiný tým, a tak pomoci nesmí.

„Jako řediteli Gira je mi to určitě líto. A že k trestu stačilo málo? Pravidla jsou pravidla a musejí se dodržovat, aby tento sport neztrácel svůj kredit a aby o něj nepřišlo ani Giro,“ hájil ředitel závodu Mauro Vegni rozhodnutí jury.

Fanoušci i cyklisté na Giru nosí na hlavě šátky. Je to pocta 'pirátovi' Pantanimu

Číst článek

Sportovní ředitel Sky Dario Cioni byl stručnější. Na otázku, jestli to bude nějak komentovat, odpověděl „no“.

Pak se za ním zavřely dveře černého týmového jaguáru, šéf Dave Brailsford nastartoval a jeli Portemu oznámit, že asi přišel o naději na celkový triumf.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 10. etapa: Civitanova Marche - Forli (195 km):
1. Boem (It./Bardiani Valvole) 4:26:16, 2. Busato (It./Southeast) stejný čas, 3. Malaguti (It./Nippo) -2, 4. Marangoni (It./Cannondale) -4, 5. Nizzolo (It./Trek), 6. Modolo (It./Lampre), 7. Greipel (Něm./Lotto), 8. Mezgec (Slovin./Giant), 9. Ruffoni (It./Bardiani Valvole), 10. Appollonio (It./Androni Giocattoli), ...33. König (ČR/Sky), 37. Kreuziger (ČR/Tinkoff-Saxo) všichni -18, 80. Vakoč (ČR/Eitxx-Quick-Step) -33.
Průběžné pořadí:
1. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) 42:58:09, 2. Aru (It./Astana) -3, 3. Landa (Šp./Astana) -46, 4. Cataldo (It./Astana) -1:16, 5. Kreuziger -1:46, 6. Urán (Kol./Etixx-Quick-Step) -2:10, 7. Visconti (It./Movistar) -2:12, 8. Caruso (It./BMC) -2:20, 9. Amador (Kost./Movistar) -2:24, 10. König -2:30, ...112. Vakoč -1:32:39.

Tomáš Kohout, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme