Pozemní hokej Jakub Mejzlík nikdy nehrál, jako rozhodčí ale pojede možná do Ria. I díky fotbalu

Vůbec poprvé pořádá Česko společné Mistrovství Evropy druhé divize v pozemním hokeji pro muže i ženy zároveň. Začalo právě dnes na hřišti pražské Slavie v Edenu a dohromady se při něm potkává šestnáct týmů. Mezi mnohými rozhodčími bude chybět špičkový český arbitr Jakub Mejzík. Má totiž šanci dostat se na olympijské hry.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jakub Mejzlík s maminkou stříbrnou medailstkou z OH v Moskvě Alenou Mejzlíkovou dříve Kyselicovou

Jakub Mejzlík s maminkou stříbrnou medailstkou z OH v Moskvě Alenou Mejzlíkovou dříve Kyselicovou | Foto: Jaroslav Plašil | Zdroj: Český rozhlas

„Je to sen. Momentálně jsem hodně blízko, je to tak šedesát na čtyřicet, že pojedu. Za čtrnáct dní mě čeká Mistrovství Evropy top divize, ve své podstatě poslední generálka před olympiádou,“ vysvětluje Jakub Mejzlík.

Sám býval i ligovým fotbalistou, ale v rodině, ve které má pozemní hokej ohromnou tradici, bylo zřejmě jen otázkou času, kdy sporty vymění. A protože toho mají fotbal a pozemní hokej poměrně hodně společného, může toho při práci rozhodčího využít.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jakub Mejzlík bude nejspíš rozhodovat pozemní hokej na olympijských hrách v Riu. Fotbalu doporučuje video

„Ve všech kolektivních hrách je nejdůležitější vlastností rozhodčího cit pro hru. Vtipné je, že pozemák jsem nikdy nehrál, do 25 let jsem hrál fotbal,“ poodhaluje Jakub Mejzlík.

Pozemní hokej je ve srovnání s fotbalem celosvětově menším sportem, ale zase se nevyhýbá věcem, kterým se fotbal dlouhá léta brání. A jako rozhodčí to Jakub Mejzlík dokáže zvlášť ocenit.

Stříbro z Moskvy. Pozemní hokejisty si před 35 lety přivezly olympijské medaile

Číst článek

„Oproti fotbalu máme výhodu, že jsme před pěti lety začali s využíváním videorozhodčího a musím říct, že to hodně přínosné. Teda jak pro koho. Někteří rozhodčí video nemají rádi, protože si myslí, že jim škodí, když opravuje jejich chyby. Já jsem rád, že videorozhodčího máme, může totiž uvést chybu na pravou míru.“

Zrušení ofsajdu pozemnímu hokeji pomohlo

Ve srovnání s těmi fotbalovými tak rozhodčí v pozemním hokeji mohou mít mnohem čistší hlavu. Svou případnou chybou tolik neovlivní vývoj a výsledek zápasu a kromě využívání techniky je to i proto, že už nějakou dobu nemusejí posuzovat ofsajdové situace.

„Zrušili jsme ho zhruba před 11 lety a byla to nejlepší možná věc. Všichni se obávali, že se tím hra zkazí, ale vůbec. Hra je teď daleko rychlejší, otevřenější. Kdyby se lidé z fotbalu zamysleli nad pár změnami, mohlo by to fotbalu prospět,“ říká Jakub Mejzlík. Muž, který má zkušenosti z obou sportů.

Jaroslav Plašil, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme