Pražské schody budou o polovinu kratší. Na 23. ročník cyklistického závodu se chystá i Kulhavý

Horské kolo je určeno do terénu. Ale hodí se i do pražských ulic plných dlažby a kolejí. A ti, kteří to na něm opravdu umějí, budou dnes potřiadvacáté závodit na exhibici nazvané Pražské schody. Po zranění se k závodění vrací Jaroslav Kulhavý, kterého už následky zlomeniny neomezují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslav Kulhavý (vpravo) po boku nového mistra světa Nino Schurtera ze Švýcarska

Jaroslav Kulhavý (vpravo) po boku nového mistra světa Nino Schurtera ze Švýcarska | Foto: Tomáš Kohout | Zdroj: Český rozhlas

„Pokud nebude prše, dopadne to dobře. Vypadá to náročně, ale po schodech letíme v takové rychlosti, že je to v pohodě. Člověk si to reguluje rychlostí, stejně jako v zatáčkách,“ těší se na 23. ročník cyklistického závodu Pražské Schody Jaroslav Kulhavý.

Závod se sjezdem 128 zámeckých schodů je na první pohled určený šílencům bez pudu sebezáchovy, ale jezdí ho mistři světa i olympijští vítězové. Kulhavý se na technicky náročnou trať vrací po zranění. V březnu si zlomil ruku a měsíc měl sádru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na 23. ročník Pražských schodů zve reportér ČRo Tomáš Kohout. Letos bude závod v těsném okolí hradu o polovinu kratší

„Zranění vypadá dobře. Mám tam nějaké šrouby, tak chvíli trvalo, než se to rozhýbalo. Hlavní bylo na to nespadnout, ale teď ruka na 90 procent drží a může dělat vše jako dřív,“ řekl České televizi biker, který se do závodů Světového poháru vrátil čtvrtým a pátým místem.

Olympijský vítěz je jedním ze sedmi Čechů, kterým se podařilo závod v centru Prahy vyhrát. Tím posledním byl před rokem Kristian Hynek. O rok dříve se radoval Švýcar Fabian Giger, který bude k favoritům patřit i letos.

„Když sebou sekneš, určitě si něco zlomíš. Je třeba tam jet fakt bezpečně. Ale specifikem závodu je opravdu krátký sjezd a to stoupání, které se jede hodně rychle. Skoro neodpočineš. Je to 30 minut a jedno kolo pořád na plný plyn,“ zmiňuje Švýcar i novinku letošního ročníku, o polovinu kratší závod.

V posledních letech totiž zvládlo jen málo závodníků dokončit závod bez ztráty celého kola. Od zkrácení závodu na půl hodiny si pořadatelé slibují těsnější souboje a zvýšení atraktivity.

Elitní kategorie odstartuje z Nerudovy ulice v 18 hodin a 25 minut. Tou už budou mít svůj závod za sebou ženy, junioři a dvě kategorie otevřené veřejnosti. Program začíná už ve tři hodiny odpoledne. Pražské schody se navíc letos jedou jako oficiální prolog MS bikerů, které se na přelomu června a července uskuteční v Novém Městě na Moravě.

Tomáš Kohout, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme