Před 130 lety se narodil lyžař Hanč. Před smrtí v horách ho nezachránil ani obětavý kamarád

Před 130 lety se narodil jeden z prvních slavných českých lyžařů Bohumil Hanč. Spíše než kvůli jeho výkonům si ho ale pamatujeme kvůli přátelství s kamarádem ze Sokola Václavem Vrbatou. Ani Vrbatova pomoc při tradičním velikonočním závodě však nezachránila Hančovi život.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohumil Hanč se narodil v roce 1886

Bohumil Hanč se narodil v roce 1886 | Foto: volné dílo

Velikonoční padesátikilometrový závod po vrcholcích Krkonoš byl Hančovou specialitou, vyhrál ho několikrát a díky tomu si zasloužil titul Mistr lyžař.

V osudovém roce 1913 slíbil své ženě, že už nepoběží, ale nakonec jí utekl a přece se postavil na start na Labské boudě. Všechny závodníky překvapilo neobvykle teplé počasí, a tak vyběhli jen v košilích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Před 130 lety se narodil lyžař Bohumil Hanč. Osudným se mu stal 50 km dlouhý závod v Krkonoších

„V tomto závodě se rychle měnily klimatické podmínky. Krásné jarní počasí se rychle měnilo, slunce zapadlo, zatáhly se mraky a začal padat déšť, který se začal měnit v ledovou tříšť. Do toho foukal vítr,“ připomíná historik František Kolář, že odstupoval jeden běžec za druhým, až vedení závodu oznámilo, že se klání kvůli počasí přerušuje.

Traťový komisař na jednom z orientačních bodů se snažil jediného soutěžícího Hanče zastavit, ale v silném vichru mu bylo sotva rozumět. Hanč si jeho mávání rukama vysvětlil jako fandění a ukázání, kudy má jet, a jen s díky pokynul na pozdrav a zmizel.

„Po Hančovi bylo vyhlášeno pátrání s tím, že je ho třeba zastavit. Na Labskou boudu přišli dva němečtí turisté a řekli, že na Zlatém návrší leží zmrzlý člověk v košili. Pak se zjistilo, že to není Hanč, ale jeho přítel Vrbata.“

Tedy dlouholetý kamarád ze Sokola, který chtěl Hanče povzbudit na trati, ale na rozdíl od něj šel do hor oblečený v kabátu, čepici a rukavicích. Tohle oblečení našel záchranný tým o chvíli později na naprosto vysíleném Hančovi.

Podle příběhu chtěl Vrbata Hančovi pomoci v jeho snu dokončit závod, který podle krkonošského patriota musel vyhrát Čech, a tak mu dal svůj oděv - oba kamarádi nakonec umrzli ztraceni v březnové vánici jen kousek od sebe. Do historie pak vstoupil i onen traťový komisař, který kromě Vrbaty jako poslední viděl Hanče živého.

„Byl to doktor Vladimír Vaina, který pak byl okresním hejtmanem ve Vrchlabí a který stál u zrodu krkonošské horské služby,“ dodává František Kolář.

Martin Charvát, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme