Před 25 lety Michael Schumacher debutoval ve F1. Nahradil pilota, který napadl taxikáře

Přesně před čtvrt stoletím si debut ve F1 odbyl legendární Michael Schumacher. Německý jezdec sice před 25 lety Velkou cenu Belgie kvůli poruše nedokončil, přesto na sebe dokázal upozornit a odstartovat tak svou slavnou kariéru, během níž nashromáždil celkem sedm titulů mistra světa a oslavil 91 triumfů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michael Schumacher před VC Singapuru 2010 (archivní foto)

Michael Schumacher před VC Singapuru 2010 (archivní foto) | Foto: Jakub Knoll

Jako tomu u podobných případů bývá, i Schumacherově premiéře ve F1 pomohla náhoda. Německý pilot se v sezoně 1991 primárně věnoval závodům MS sportovních vozů, kde hájil barvy týmu Sauber. Toto angažmá mu zařídil Mercedes, jehož juniorského programu pro mladé jezdce byl Schumacher členem.

Pár dní před Velkou cenou Belgie 1991 se tým Jordan F1 dostal do problémů - jejich pilot Bertrand Gachot byl totiž soudem poslán do vězení za napadení londýnského taxikáře.

Majitel týmu Eddie Jordan musel nastalou situaci okamžitě řešit – volba nakonec padla na Schumachera, i když nebyla jednoznačná. Manažer německého jezdce Willi Weber dokonce musel Jordanovi namluvit, že jeho svěřenec zná belgický okruh ve Spa velmi dobře, přestože skutečnost byla naprosto jiná.

Na Schumacherově prvním startu ve F1 se podílela i automobilka Merecedes, která neváhala jeho premiéru finančně podpořit.

Tehdy 22letý pilot se s velkou výzvou popasoval nadmíru dobře. Zaujal hlavně svým vystoupením v kvalifikaci, ve které skončil na sedmém místě, čímž pokořil i svého mnohem zkušenějšího týmového kolegu, Itala Andreu de Cesarise.

Následný závod pro Schumachera neskončil vůbec slavně, když kvůli poruše spojky ujel sotva několik set metrů.

Celkově ale mladý Němec zanechal dobrý dojem – tým Jordan s ním chtěl okamžitě prodloužit smlouvu. V dalším závodě, kterým byla Velká cena Itálie, však už Schumacher seděl ve voze Benettonu, s nímž později dvakrát vyhrál titul mistra světa. To už je ale jiný příběh.

S účinkováním ve F1 se Michael Schumacher definitivně rozloučil v roce 2012. V prosinci 2013 pak při lyžování ve Francii utrpěl vážný úraz hlavy, jehož následky si nese dodnes. Schumacherova rodina veřejnost o jeho zdravotním stavu prakticky neinformuje, takže není známo, jak léčba postupuje.

V poslední době je tak v souvislosti s bývalým šampionem F1 slyšet spíše o jeho 17letém synovi Mickovi, jenž vloni začal závodit v juniorských formulových šampionátech.

Michael Schumacher | Foto: Michal Jindra

Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme