Před 50 lety vyhrál boxer Němeček na OH

5. září to bude přesně 50 let od chvíle, kdy Bohumil Němeček vybojoval na olympijských hrách v Římě zlatou medaili. Dodnes je táborský rodák považován za jednoho z nejlepších boxerů nejen české, ale i světové historie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Box

Box | Foto: Comstock Images

Na olympijské hry v roce 1960 odjížděl ve 22 letech jako nezkušený a neznámý boxer. V lehké welterové váze do 63,5 kg ale vybodoval všech pět soupeřů a domů se vrátil se zlatou medailí jako třetí československý boxer v historii po Júliu Tormovi a Jánu Zacharovi.

,,Němeček byla boxerská veličina, byl to mistr Evropy. Měl obrovskou vůli. Mluvilo se o jeho talentu, ale on to měl všechny vydřené a vymakané,“ vzpomíná na Bonumila Němečka jeho pozdější svěřenec a dnes předseda České boxerské unie Svatopluk Žáček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Před 50 lety vyhrál boxer Němeček na OH

Němeček byl opravdu obrovský dříč a ještě ve čtyřiceti letech s ním o generaci mladší boxeři nedokázali udržet tréninkové tempo. Během své kariéry vyboxoval téměř 800 zápasů a nikdy neprohrál k.o.

,,Byl technický boxer, uměl pracovat na nohách a tolik tvrdých úderů nedostal. Uhlídal si to,“ vysvětluje Žáček. Bohumil Němeček, kterému se přezdívalo "boxerský Emil Zátopek", byl v době svého olympijského triumfu byl Němeček zaměstnán jako řidič ČSAD v Děčíně a trénoval v tamní Lokomotivě.

Později boxoval za Ústí nad Labem, kde po ukončení kariéry působil jako oblíbený trenér.

,,Byl to kontroverzní člověk. Byla s ním dobrá legrace, dovedl bavit společnost a jeho historky stále kolují. Skoro by se z toho dala udělat knížka,“ říká Žáček. Knížku už ale Bohumil Němeček bohužel nenapíše. 3. května letošního roku zemřel po dlouhé těžké nemoci ve věku 72 let.

Martin Charvát, Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme