Prezident ČSS Petr Baroch hodnotí střelecké MS pozitivně

Akce, která se koná jednou za čtyři roky – to jsou olympijské hry, fotbalové mistrovství světa nebo také světový šampionát sportovních střelců. A právě ten dnes skončil v německém Mnichově. A jak byl s vystoupením českých reprezentantů spokojený prezident Českého střeleckého svazu Petr Baroch?

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hostem dopoledního Koktejlu 24.2.10 byla v karlovarském studiu Lenka Marušková Hyková - nejlepší střelkyně roku 2009, stříbrná na LOH   v Aténách 2004.

Hostem dopoledního Koktejlu 24.2.10 byla v karlovarském studiu Lenka Marušková Hyková - nejlepší střelkyně roku 2009, stříbrná na LOH v Aténách 2004.

Čeští střelci získali mezi dospělými tři bronzy – Jiří Lipták v trapu, Lenka Marušková ve sportovní pistoli a ve stejné disciplíně také družstvo žen. Jak hodnotíte tuto bilanci?

Myslím, že nejcennější je to, že se Lenka Marušková dokázala v obou disciplínách dostat do finále a pak samozřejmě to finále zvládnout (pozn. ve vzduchové pistoli skončila Lenka Marušková čtvrtá). Ve sportovní pistoli zároveň s bronzovou medailí získala i olympijské místo pro Londýn. A samozřejmě Jirka Lipták bronzem také získal účastnické místo pro Londýn. Takže to je určitě úžasné!

Přehrát

00:00 / 00:00

FIlip Šedivý hodnotil ve Sportžurnálu střelecké MS s prezidentem ČSS Petrem Barochem

Ano, toto byla první příležitost, kdy si mohli střelci vybojovat letenku do Londýna. Dá se tedy mluvit o dobrém začátku na startu bojů o olympijské vstupenky?

Myslím, že jsme začali poměrně dobře, protože tady se rozdělovaly první quota-placy a ta konkurence, která se tady sešla, byla úžasná. Není vůbec jednoduché se mezi nejlepší prosadit a to, že se nám to podařilo ve dvou disciplínách, je určitě dobře.

Na kolik míst pro Londýn by jste se nakonec chtěli dostat? Jaká je představa?

Já se osobně domnívám, že v našich silách je takových osm maximálně deset míst. Přes desítku se asi nedostaneme. Nicméně pokud by jich bylo osm, bylo by to dobře.

Na šampionátu v Mnichově byla hodně sledovaná Kateřina Emmons, která střílela na velké akci poprvé od triumfu v Pekingu a porodu dcery. Ve své disciplíně skončila devatenáctá. Jak jste viděl její vystoupení?

Myslím, že Kateřina byla bod od rozstřelu resp. bod od finále. To určitě není špatný výsledek. A vzhledem k tomu, jak se odvíjel její zdravotní stav a příprava před mistrovstvím světa, tak zřejmě ten výkon odpovídá realitě. Já se domnívám, že pro ni je to dál motivace, že určitě vybojuje quota-place příští rok – ať už na mistrovství Evropy nebo na některém ze Světových pohárů. A nebo potom i v malorážce na mistrovství Evropy. Takže se určitě mezi účastníky dostane.

Sportovci v některých disciplínách říkají, že mistrovství světa bývá ještě tvrdší a je na něm větší konkurence než potom třeba na olympijských hrách. Jak to mají sportovní střelci?

V podstatě se to dá říci, jak říkáte. Protože samozřejmě na mistrovství světa startuje i soutěž družstev, za každý stát mohou startovat tři závodníci, takže ta konkurence se tady sejde daleko větší. Nicméně olympiáda zůstane vždy olympiádou. Tam se v první řadě musí sportovci z jednotlivých závodů kvalifikovat a tam se potom sejdou ti nejlepší, i když je jich tam méně než na mistrovství světa.

V Mnichově se potkali také nejlepší juniorští střelci. Mladí Češi brali dvě zlata - tým skeetařů a družstvo puškařek ve sportovní malorážce vleže. Dva bronzy si vystřílel Josef Nikl na běžících terčích, to je ale neolympijská disciplína. Česká střelba má ale do budoucna na kom stavět, souhlasíte?

Určitě, obě ty zlaté medaile byly ještě okořeněny o vytvoření nového světového rekordu a puškaři ho překonali o celých devět bodů. Takže to je úžasné. A to, že jsme mohli v minulých dnech poslouchat naší státní hymnu, tak je také skvělý úspěch.

Filip Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme