Přežil zástavu srdce, teď hledá Roman Hnát náhradu za milovaný futsal

Zásadní životní změny většinou zanechají v naší paměti nesmazatelnou stopu. V případě někdejšího plzeňského futsalisty Romana Hnáta je to přesně naopak. Na den, kdy se mu po tréninku zastavilo srdce, si prostě nevzpomene.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gólman Libor Gerčák zasahuje proti střele jednoho z kuvajtských futsalistů

Gólman Libor Gerčák zasahuje proti střele jednoho z kuvajtských futsalistů | Foto: Radek Klier, FAČR

„Neřeknu vám, co jsem cítil, ale na konci tréninku jsem najednou spadl na zem a začala ta zábava.“

Za to, že se Roman hnát může rok a půl staré historce smát, vděčí svým spoluhráčům z týmu Playmaker´s, kteří ho ihned začali oživovat a přivolali pomoc.

„Byl jsem v umělém spánku, a první si pamatuju, jak jsem se probouzel a měl všude hadičky a sondy. Netušil jsem, co tam dělám, ale ani jsem po tom nepátral. Bylo mi to v tu chvíli jedno,“ vypráví Roman Hnát.

Přehrát

00:00 / 00:00

Po tréninku se mu zastavilo srdce, ale nic si nepamatuje. Teď hledá Roman Hnát náhradu za milovaný futsal

Idiopatická fibrilace komor - tak lékaři nazývají nenadálou zástavu srdce bez zjevné příčiny. Dodnes se vlastně neví, proč Roman Hnát zkolaboval.

„Je fakt, že se mi třikrát na tréninku stalo, že se mi zatočila hlava a byl jsem malátný. Všechno to člověk přisuzoval stresu z práce, protože jsem byl od rána v práci. Pořádně jsem se nenajedl, nenapil a šel na trénink.“

Několik dnů po hospitalizaci lékaři voperovali do hrudníku Romana Hnáta speciální defibrilátor. Ten společně s přenosnou stanicí snímá správnou činnost srdce a všechny informace odesílá pomocí mobilní sítě lékařům.

„Přístroj mě nijak neomezuje. Mám to voperovaný v těle a už jsem si na to zvykl, už je to moje součást,“ říká Roman Hnát.

Na novou část svého těla si zvykl relativně rychle, na život bez futsalu ale nikoliv. A není se co divit, plzeňský klub Playmaker´s před několika lety sám zakládal.

Zkusil se k futsalu i vrátit, ale tentokrát už své tělo poslechl. „Jsem hodně často unavený, ale to jsem byl i předtím. Takže těch rozdílů není tolik. Nesmím jet na maximum, nesmím to přepínat.“

A co místo futsalu? Na tuhle otázku ještě Roman Hnát tu správnou odpověď hledá.

„Až bude lepší počasí, půjdu vyzkoušet golf, nedávno jsem zkoušel lukostřelbu. Jinak běžné věci jako je jízda na kole, můžu si jít zaběhat, zaplavat.“

Jan Markup, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme