Při trénincích v Riu slýchávali z favel střelbu. Teď už jsou čeští vodní slalomáři klidnější

Rio de Janeiro je pár dní před zahájením olympijských her jeden velký paradox. Na jedné straně nová sportoviště, metro a dálnice za miliardy realů, na straně druhé spousta chudinských čtvrtí, ve kterých obyvatelé získávají vodu z kádí na střeše svých poslepovaných obydlí. Tyhle dva světy se prolínají třeba v oblasti Deodoro, ve které budou závodit například vodní slalomáři.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vodní slalomáři se během her budou ke kanálu dostávat jinou cestou, favele se vyhnou

Vodní slalomáři se během her budou ke kanálu dostávat jinou cestou, favele se vyhnou | Zdroj: Reuters

Olympijským kanálem protéká nádherně průzračná voda. I jeho blízké okolí je krásné.

Ale stačí se podívat z kopce dolů a k vidění je jedna z favel, kterou museli slalomáři projíždět, když do Ria jezdili ještě na tréninkové kempy.

„To bylo furt něco. Převlíkali jsme se většinou u auta a několikrát jsme slyšeli střelbu. A když jsme jezdívali domů, viděli jsme, že tam párkrát kradli auto a takové věci,“ líčí kanoista Vítězslav Gebas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Několikrát jsme slyšeli střelbu a viděli jsme, že tam párkrát kradli auto, vylíčil v Riu redaktorovi Radiožurnálu Janu Suchanovi kanoista Vítězslav Gebas

Jiří Prskavec starší, jeden z trenérů, ho doplňuje: „Cesty byly daleko dramatičtější včetně policejních přestřelek s místními obyvateli, kam jsme přijeli těsně poté.“

Po nevšedních zážitcích si Češi na specifické prostředí zvykli. „Vzhledem k tomu, kolik jsme tady strávili času, nám to přijde normální. Naopak někteří jsou z toho vytřeštění. Říkáme jim, že to je Brazílie, tak to tady prostě vypadá. Nám to připadá docela v pohodě,“ říká deblkanoista Jonáš Kašpar.

Ale ne každý musí být tolik otrlý. Když se chcete mezi sportovišti ve čtvrti Deodoro pohybovat pěšky, organizátoři vám řeknou, ať to neděláte, že to není bezpečné, ať si raději vezmete taxík. V době olympijských her je to ale spíše preventivní rada, protože skoro na každém rohu hlídkují vojáci.

„Když jsme přijížděli na první trénink, po cestě jsme potkali hlídkující obrněný transportér. Byli jsme trošku překvapení, ale myslím si, že je správně, že je to tady tak střežené, a jenom to přidá na pocitu bezpečí,“ je klidný další deblkanoista Marek Šindler.

Ten spolu s dalšími vodními slalomáři zažívá oproti tréninkovým kempům obrovskou změnu. Místo favelou je teď autobus vozí po dálnici, na kterou smí jen olympijská vozidla.

PTEJTE SE: David Koubek, zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu v Brazílii, o olympijských hrách v Riu na vlastní kůži

David Koubek - zvláštní zpravodaj z Ria | Foto: Khalil Baalbaki Český rozhlas Wikipedia

Jan Suchan, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme