Pro Ázerbájdžán sbírají na Evropských hrách v Baku medaile hlavně cizinci

Pro úspěch uděláme všechno, hlásila dlouho dopředu pořadatelská země probíhajících Evropských her a Ázerbájdžánci nezůstali jen u slov. Národní dres země od Kaspického moře totiž obléká v těchto dnech hned celá řada na poslední chvíli naturalizovaných cizinců. Hlavně díky nim je zatím Ázerbájdžán druhou medailově nejúspěšnější zemí celých her.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marshall Obrain Moses je rázem hrdinou Ázerbájdžánu

Marshall Obrain Moses je rázem hrdinou Ázerbájdžánu | Foto: Michal Jurman

„Miluji to tady. Všichni se chtějí fotit, zdraví mě. Je v tom tolik lásky, ani to nejde popsat,“ rozplýval se radostí 26letý basketbalista, Američan Marshall Obrain Moses po zápase s českou reprezentací, který Ázerbájdžánci vyhráli 17:14.

O jejich triumfu rozhodla vstupem do utkání právě na poslední chvíli naturalizovaná posila ze zámoří, která už nějakou dobu hraje v Turecku.

„Jako fanouška by mě netěšilo, že by za mě hrál nějaký Američan. Mají to tak nastavené,“ konstatoval Kamil Švrdlík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na poslední chvíli naturalizovaní cizinci sbírají na Evropských hrách v Ázerbájdžánu pro pořadatelskou zemi řadu medailí. Natáčel Michal Jurman

S americkým obrem svedl nespočet soubojů. Mosese po zápase obklopily davy ázerbájdžánských fanynek a fotoaparáty divoce cvakaly.

Otázku, zda je pyšný na to, že v Baku reprezentuje právě Ázerbájdžán, jako by Moses čekal. „Samozřejmě,“ dmul se pýchou a úsměvy rozdával na počkání.

Pak začal tleskat s místními a na fakt, že za podobnou reprezentační výpomoc i slova chvály na adresu pořadatelské země dostane zaplaceno nejen vděkem, už jaksi pozapomněl.

Moses je v tomto směru jen jedním z mnoha. Za domácí tým basketbalistek například na Evropských hrách hrají hned dvě Američanky ze zámořské WNBA.

Badmintonista Koukal postoupil na Evropských hrách do osmifinále

Číst článek

Tiffany Hayesová i Aneika Henryová budou zcela jistě také velmi pyšné na Ázerbájdžán. Minimálně tedy do neděle, kdy u Kaspického moře Evropské hry skončí.

Otázka národního cítění má v Ázerbájdžánu svá specifika | Foto: Michal Jurman

Michal Jurman, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme