První část české výpravy odletěla do Baku na premiérové Evropské hry, začínají v pátek

Šest tisíc sportovců, což je více než dvojnásobek účasti na posledních olympijských hrách v Soči, se zúčastní Evropských her, které začínají už v pátek v ázerbájdžánském Baku. Chybět na břehu Kaspického moře nebude ani 129 českých reprezentantů, z nichž první část vyrazila na cestu dlouhou téměř 3 tisíce kilometrů právě dnes.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obrovská vlajka má rozměry 75 x 35 metrů

Obrovská vlajka má rozměry 75 x 35 metrů | Foto: Tomáš Kohout | Zdroj: Český rozhlas

„Sezona je tak nabitá, že jsme sice řekli, že tam pojedeme, ale není to nějaký vrchol. Už kvůli tomu, že nevíme nic o trati ani, jak to bude vypadat. Takže tam jedeme, ale beru to spíš jako jeden ze závodů,“ plánoval si ještě minulý týden biker a olympijský vítěz z Londýna Jaroslav Kulhavý.

Jedna z medailových nadějí pro Baku se ale následně na tréninku uhodila nepříjemně do kolena, a tak na palubě speciálu v pražských Kbelích nakonec chyběla.

Přehrát

00:00 / 00:00

V pátek začínají v Ázerbajdžánu premiérové Evropské hry. Na ně odletěla brzy ráno první část české výpravy. Detaily má Michal Jurman

Do Ázerbájdžánu tak vyrazila v prvním sledu výprava o 56 lidech, jejíž součástí nebyli třeba jen bikeři, stolní tenisté nebo triatlonisté, ale i vedení celé české výpravy. Nechyběl tak samozřejmě ani sportovní ředitel ČOV a šéf české mise v Baku Martin Doktor.

„Základní problém vidím jediný, a to v kalendáři. V některých sportech jsme se opravdu dostali do kolize. Sporty se připravují s kalendářem, letní, zimní sezona a podobně. A dostat do toho takto velkou akci je strašně složité,“ naráží Martin Doktor na to, že mix 20 olympijských i neolympijských sportů nebude v Baku vždy jen a pouze a soupeření těch nejlepších z nejlepších.

 

První část české výpravy vyráží do Baku, hodně štěstí! #baku2015 #olympijskytym

Posted by Český olympijský tým on 8. červen 2015

Atletické soutěže budou třeba zápolením výkonnostně až třetí ligy. Podobně celosvětově populární sport, jakým je plavání, pak zase bude mít status "pouze" juniorského mistrovství Evropy.

Velkolepě pojatá organizace v Baku tak bude na druhé straně pro mnohé české sportovce, kteří by se jinak třeba nekvalifikovali na tradiční olympijské hry, zcela jistě nezapomenutelným zážitkem.

Penězi z ropy oplývající Ázerbájdžán do celé akce investoval už 250 miliard korun a dá se očekávat, že sportoviště budou zaplněná. Lístky totiž budou stát, s výjimkou zahajovacího a závěrečného ceremoniálu, v přepočtu od 50 do 125 českých korun.

Vynikající atmosféra by tam měla pomoci i českým sportovcům k tomu, aby nakonec neodjížděli z Baku bez cenných kovů.

„Když tam padne nějaká medaile, bude to strašně krásné. Bude to samozřejmě hodně těžké, budou to jiné závody. Nechci dopředu odhadovat počet medailí, je to první edice Evropských her a vůbec nevíme, co od toho máme očekávat,“ zůstává v medailových prognózách Martin Doktor opatrný.

Jasné je, že při absenci Sáblíkové a Kulhavého budou největší české naděje vkládány do střelců, judisty Krpálka nebo rychlostních kanoistů. Většina z těchto zmíněných přitom odletí do miliardami zušlechtěného Baku až ve druhém sledu, tedy v pátek.

Michal Jurman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme