Pyreneje dávají pelotonu řádně zabrat. Už abychom byli pryč, přeje si König

Jak Polák Rafal Majka končil loňskou Tour de France, tak v úspěších pokračuje i letos. Ke dvěma dřívějším výhrám na kopcích přidal dnešní vítězství v pyrenejské etapě do Cauterets. Nic to sice neudělalo s celkovým vedení Chrise Frooma ze Sky, ale přesto byl jeho týmový spolujezdec Leopold König pořádně unavený.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Leopold König (uprostřed) pomáhal Froomovi skoro až do cíle

Leopold König (uprostřed) pomáhal Froomovi skoro až do cíle | Zdroj: Reuters

„Tvrdá etapa,“ oddechl si v cíli Leopold König.

Tempo nasadil peloton už od startu. „Trvalo devadesát kilometrů, než odjela skupina. Závodilo se úplně naplno a pak nás čekaly tři těžké kopce včetně Tourmaletu,“ vysvětloval 27letý jezdec týmu Sky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nohy Leopoldu Königovi na letošní Tour de France nejedou, jak by si přál. Závodění si moc neužívá

Náročný den to pro Königa byl i kvůli žlutému trikotu Chrise Frooma, který se britská stáj pokusí uhájit až do příští neděle, kdy dorazí Stará dáma do Paříže.

„Když máte žlutý dres, tak musíte kontrolovat závod od začátku a taky kdo bude ve skupině uprchlíků. Stálo nás to docela hodně sil. Tempo jsme jeli až pod Tourmalet, a když ho pak nasadila Astana, tak to bylo jako slow motion,“ připomněl snahu kazašské sestavy, které nestačila řada cyklistů.

Majka ukořistil na Tour třetí etapové vítězství kariéry. Vyšel mu útok na Tourmaletu

Číst článek

Vedle rychlosti daly Königovi zabrat také vysoké teploty. Ač nejel takový výkon jako na Giro d´Italia, v kontaktu s favority nevydržel.

„Vedro dělá hodně moc. Jel jsem o třicet čtyřicet wattů méně než běžně na Giru a odpadl jsem. Kolikrát je teplo horší než nadmořská výška. Hodně si vybírá daň,“ srovnával.

Skupina kolem lídra závodu Chrise Frooma stoupá na Tourmalet. Čeští jezdci v ní nevydrželi | Foto: Reuters

Známé stoupání na Tourmalet, v překladu zlou horu, Königovi prostě nesedí. „Vůbec se mi ten kopec nelíbí, je dlouhý a prudký. Do toho to teplo. Už abychom byli z Pyrenejí pryč,“ zasnil se po zdolání nevyššího vrcholu (2 115 metrů nad mořem) letošní Tour.

Právě na pyrenejské hory se König přitom těšil. „To je pravda. Je to ale o tom, jestli člověk má nohy, nebo ne. Když ne, tak ho to tolik nebaví, hodně trpí a nemá z jízdy to potěšení. V kopcích se docela trápím, ještě že mě fanoušci povzbudili,“ dodal.

Tomáš Kohout, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme