Pyrenejskou etapu Tour vyhrál Dumoulin. Kreuziger zůstal 12., Contador odstoupil

Královskou pyrenejskou etapu Tour de France vyhrál po sólovém úniku nizozemský cyklista Tom Dumoulin a připsal si první triumf na „Staré dámě". Roman Kreuziger dojel na 22. pozici a celkově zůstal po devátém dnu dvanáctý. Ve žlutém dresu lídra je stále obhájce prvenství Chris Froome z Británie, jemuž ubyl jeden ze soupeřů Alberto Contador, který v průběhu etapy odstoupil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tour de France v Pyrenejích

Tour de France v Pyrenejích | Zdroj: Reuters

Dumoulin, jenž jel na letošním Giru d'Italia šest dnů v růžovém trikotu, zaútočil zhruba 12 km před cílem. Etapu, která začala v prosluněném španělském městě Vielha d'Aran a skončila po 184,5 km v dešti a krupobití v andorrském zimním středisku Arcalís, vyhrál s náskokem 38 sekund před Ruiem Costou z Portugalska a Polákem Rafalem Majkou.

„Kdyby mi někdo před pár dny řekl, že vyhraju možná v nejtěžší den celé letošní Tour de France, myslel bych si, že je blázen," uvedl Dumoulin, jenž byl v úvodu týdne nemocný.

„Ale někdy se to prostě všechno sejde a nohy pracují dobře. Jsem časovkář, takže když mám náskok, je těžké mě dostihnout," dodal člen týmu Giant-Alpecin.

Favorité na celkové pořadí přijeli až po šesti a půl minutách. Do cíle je přivezl na desátém místě Brit Adam Yates těsně před Froomem a jeho očekávaným největším rivalem Nairem Quintanou z Kolumbie.

Vítěz Tour z let 2013 a 2015 Froome vede o 16 sekund před Yatesem, o 19 před Irem Danielem Martinem a o 23 před Quintanou.

„Byla to těžká etapa a počasí ji ještě ztížilo. Jednu chvíli jsme si lili na hlavu vodu a přikládali si na zátylek pytlíky s ledem a krátce poté padal led z oblohy. Snažili jsme se jet s hlavami dolů, aby nás kroupy nezasáhly do tváře,“ popsal Froome.

Kreuziger v nepříznivém počasí na Froomea ztratil tři čtvrtě minuty. V hlavní skupině zůstal bez pomoci týmových kolegů, neboť Majka byl v úniku a mistr světa Peter Sagan si „vystoupil" před závěrečným z pěti těžkých stoupání.

Český cyklista už nebude moci využít ani případné spolupráce s dvojnásobným vítězem Tour Contadorem. Původní lídr týmu Tinkoff dnes odstoupil sto kilometrů před koncem.

Třiatřicetiletý Španěl v úvodním týdnu dvakrát upadl a nabral ztrátu na nejlepší. Dnes ráno se navíc probudil s horečkou a od startu se viditelně trápil. Televizní kamery ho často ukazovaly, jak debatuje se zástupci týmu v doprovodném vozu, do něhož nakonec zhruba po osmdesáti kilometrech usedl. „Nezotavil jsem se z pádů, navíc jsem přes noc onemocněl. Pokračovat se nedalo," řekl Contador.

Závod pokračuje po dni volna v úterý a po 197 km se vrátí do Francie do cílového města Revel.

Cyklistický závod Tour de France - 9. etapa Vielha Val d'Aran - Andorra Arcalis (184,5 km):
1. Dumoulin (Niz./Giant) 5:16:24, 2. Costa (Portug./Lampre), 3. Majka (Pol./Tinkoff) oba -38, 4. Navarro (Šp./Cofidis) -1:39, 5. Anacona (Kol./Movistar) -1:57, 6. Pinot (Fr./FDJ) -2:30, 7. Bennett (N. Zél./LottoNL) -2:48, 8. Rosa (It./Astana) -2:52, 9. Frank (Švýc./IAM) -3:45, 10. Yates (Brit./Orica) -6:35, ...22. Kreuziger (ČR/Tinkoff) -7:17, 93. Vakoč (ČR/Etixx-Quick-Step)-29:43, 106. Bárta (ČR/Bora-Argon 18)-31:10.
Průběžné pořadí: 1. Froome (Brit./Sky) 44:36:03, 2. Yates -16, 3. Martin (Ir./Etixx-Quick-Step) -19, 4. Quintana (Kol./Movistar) -23, 5. Rodríguez (Šp./Kaťuša) -37, 6. Bardet (Fr./AG2R), 7. Mollema (Niz./Trek-Segafredo), 8. Henao (Kol./Sky) všichni -44, 9. Meintjes (JAR/Lampre) -55, 10. Valverde (Šp./Movistar) -1:01, ...12. Kreuziger -1:16, 100. Bárta -1:25:19, 141. Vakoč -1:44:03.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme