Řekni, jak pojedeš. Cyklistu Bábka Japonci pozvali na tradiční keirinovou slavnost

Brněnský dráhový cyklista Tomáš Bábek zažívá průlomové období své kariéry. V zimě vyhrál celkové pořadí Světového poháru v keirinu a teď se chystá na mistrovství světa. Už ale zná i svůj další program. Závodník Dukly Brno dostane na podzim možnost zúčastnit se tradičních japonských závodů. Ty mají různá specifika.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dráhový cyklista Tomáš Bábek

Dráhový cyklista Tomáš Bábek | Foto: Facebookový profil Tomáše Bábka

„Díky tomu, že jsem vyhrál Světový pohár, tak mě sledovali a obdržel jsem pozvání na japonský sázkařský keirin. Což byl takový můj sen se tam jednou dostat. Zadařilo se, takže z toho mám strašnou radost,“ těší se do Japonska Tomáš Bábek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vlastní kolo si Tomáš Bábek do Japonska nevezme, na tradičních keirinových závodech se jezdí na železných

Disciplína keirin vznikla právě v Japonsku a postupně se stala tak rozšířenou, že patří i do programu olympijských her. Závodníci při ní nejdřív krouží po oválu za vodící motorkou. Ta jim udává rychlost, poté trať opustí a do cíle cyklisté finišují.

„Japonci si každý rok vyberou 4 až 6 nejlepších závodníků z celého světa. Ty si pozvou a nechají je zúčastnit se jejich tradičního keirinu, který se jezdí na železných kolech s drátovými výplety na plochých drahách po Japonsku. A na to si vlastně lidi vsází,“ popisuje Tomáš Bábek.

Japonský sázkařský nutí závodníky k netradičnímu kroku. Účastníci musí před startem oznámit sázkařům, s jakou ze tří možných taktik do závodu vstupují. A té se musí držet. Český reprezentant se zpravidla snaží jezdit na předních pozicích už od začátku.

„Jsou tam vlastně tři taktiky. ‚Senko,‘ které jezdím já. Pak jsou ‚ojkumi‘ a ‚makuri,‘ to už jsou takové spíš ‚vyčůrávací‘ taktiky zezadu. Prostě snaha na poslední chvíli to tam poslat mezi závodníky. Takže člověk jednu z těch taktik musí zvolit a pak si na něj sázejí sázkaři,“ vysvětluje.

Závodník s přezdívkou Babson stráví na podzim v Japonsku víc než tři měsíce. A kromě zvykání si na jinou kulturu se bude muset seznámit taky s jiným kolem. Na svém závodním speciálu s vyplněnými koly totiž do japonského keirinu nastoupit nesmí.

„Pořád drží tradici, že tam se nesmí jezdit na jiných, než na těch staromódních železných kolech, i když jsou nově vyrobené. Na těch drátových - samozřejmě přední zádní drátové. Do toho helmy a jednoduché dresy s jedním číslem. Takže pořád to má svou tradici a člověk si tam nesmí ani přivézt svoje kolo.“

Sport nebo gambling? Pravidly svázaný svět japonského keirinu zvládá oboje

Číst článek

Pozvání do Japonska vnímá Bábek jako další ocenění své vytrvalosti. Výhry totiž začal sbírat těsně před třicítkou, kterou oslaví v červnu. V kariéře si prošel i těžkým zraněním, po kterém ležel v nemocnici v kómatu.

„Myslím si, že se ani nechovám jako nějaký namistrovaný blbeček, protože toho mám hodně za sebou a musel jsem si toho dost protrpět a zkousnout hodně takových těch porážek a tak. Takže asi o to víc, si toho teď cením,“ dodává Tomáš Bábek.

Potvrdit svou příslušnost k elitě bude chtít Tomáš Bábek na dubnovém mistrovství světa v Hong-kongu. Pak už se pomalu začne chystat na japonské dobrodružství.

David Nekvinda, VM Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme