Rekonstrukce stadionu Přátelství stála přes 80 milionů, na Strahově má v budoucnu vyrůst i sídlo ČOV

Sportovní areál na pražském Strahově by se mohl dočkat rozšíření. Alespoň o tom mluví velké sportovní organizace v Česku. Prvním krokem má být stadion Přátelství, který se dočkal obnovy a dnes ho slavnostně zástupci Fotbalové asociace, Českého olympijského výboru, Prahy a státu otevřeli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stadion přátelství na Strahově

Stadion přátelství na Strahově | Foto: FAČR

„Dnešní den je daleko významnější, než to na první pohled vypadá,“ prohlásil při otevření zrekonstruovaného stadionu Přátelství šéf Českého olympijského výboru Jiří Kejval a nabídl svůj pohled do budoucnosti, která by měla podle něj navazovat na historii Strahova jako centra českého sportu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Otevření stadionu Přátelství navštívil i reportér ČRo Mirko Vasić

Podobně se na rozvoj místa, kterému se někdy přezdívá "větrná hůrka", dívá i předseda Fotbalové asociace Miroslav Pelta.

„Tohle je začátek. Chtěli bychom pokračovat, aby se Strahov stal znovu sídlem nejen fotbalu a atletiky, ale všech sportů. Vznikne tu budova ČOV i budova pro všechny sportovní svazy – Dům sportu. To si český sport zaslouží, na Strahově se všichni cítíme jako doma,“ myslí si Pelta.

V současnosti ale moc optimistický pohled na budovy a sportoviště není - hlavně na Spartakiádní stadion a Stadion Evžena Rošického. Ty ale v plánech rozvoje - alespoň podle slov předsedy Fotbalové asociace - nejsou. Rozrůstat by se měl strahovský komplex opačným směrem - k parku Ladronka.

Záleží na financích. „Čeká se na jednání vlády, kde by ministryně školství paní Valachová měla předložit materiál na zásadní infrastrukturní celky. Jedním z nich je Strahov. Pokud bude schválen, je možnost jednat se státem o další finanční podpoře,“ říká Miroslav Pelta.

Ďolíček se blíží záchraně. Praha 10 splnila podmínku magistrátu

Číst článek

Už na rekonstrukci stadionu Přátelství - hrací ploše, atletické dráze a osvětlení - se podílely nejrůznější organizace. Částka činí 81 milionů korun z kombinovaných zdrojů - ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Magistrátu hlavního města Prahy, Fotbalové asociace České republiky a Mezinárodní fotbalové federace FIFA.

Místo budou využívat třeba fotbalové reprezentace, atleti, Vysokoškolské sportovní centrum, a prostor by měla dostat i veřejnost.

Stadion přátelství na Strahově | Foto: FAČR

Mirko Vasić, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme