Ricochet je rychlejší a hravější než squash. Češi patří ke světové špičce

Mladší, rychlejší a hravější varianta squashe. Tak představují svůj sport hráči ricochetu. V Česku jich je registrováno zhruba sto, dalších pár set ho hraje jen tak pro zábavu bez účasti na turnajích. Právě Češi jsou v ricochetu nejlepší na světě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Praze na Palmovce se koná historicky první ricochetové mistrovství světa

V Praze na Palmovce se koná historicky první ricochetové mistrovství světa | Foto: Jan Pulkráb , Česká ricochetová asociace

„Je zapotřebí se co nejdřív napřáhnout. V ricochetu není moc času, takže je dobré se napřáhnout už když odehraju předchozí úder. Začátečnická chyba je, když doběhnu k balonku, odehraju ho a mám z toho radost, tak se rozplácnu o stěnu. Protihráč to pak hned dá na druhou stranu,“ vysvětluje místopředseda České ricochetové asociace Jan Pulkráb.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ricochet si vyzkoušel i reportér ČRo Jan Suchan. Na konci sice stěží dýchal, přesto potrápil jednoho z nejlepších Čechů

Jeden z nejlepších českých ricochetistů je sice milým a trpělivým lektorem, ale reportér ČRo Jan Suchan měl tolik nedostatků, že se skoro bál přiznat, že si občas chodí s kamarády zahrát. Pozdní nápřahy, nezpevněné zápěstí, špatné postavení i styl pohybu…

Ricochet se hraje na kurtu velkém 8 krát 5,5 metru a cílem je zahrát raketou gumový míček o přední stěnu nad vymezenou čarou tak, aby ho soupeř nevybral.

Existuje bezpočet historek, jak ricochet vznikl. Jedna z nich říká, že se první hráči snažili zmenšit squashový kurt, aby se dostal do zaocenáských lodí. To ale není pravda. Squashový kurt byl třeba i na Titaniku.

Ricochet původně vznikl jako tréninkový sport pro děti, aby se tak naučily základy squashe. „Ale v Kanadě se to moc nechytlo, až někdo přišel na to, že je to zábavné, když se kurt zmenší. Ricochet se dostal do Nizozemí a tam to zažilo obrovský boom,“ líčí Pulkráb.

Přes osobní vazby se sport dostal v 90. letech i do České republiky.

Zápas v ricochetu se běžně hraje na tři vítězné sety do 15 míčů. Část si zkusil i rozhlasový reportér s jedním z nejlepších Čechů.

„Je vidět, že to hrajete. I já jsem se zapotil, dobíhal jste některé míčky, kde jsem myslel, že nebudete. Je to i o postřehu a dovedete reagovat, takže víte, co čekat,“ uznal Jan Pulkráb snažení Jana Suchana, který jen stěží popadal dech. I tak se dá ricochet doporučit jako příjemná zábava.

Jan Pulkráb | Foto: Jan Pulkráb , Česká ricochetová asociace

Jan Suchan, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme