Řidiči autobusů v Baku musí po nehodě jezdit pomalu, přejeté akvabele hrozí ochrnutí

Necelý týden uběhl od nešťastné události v místě Evropských her v ázerbájdžánském Baku. Autobus pro sportovce tam srazil tři rakouské akvabely a dvě z nich vážně zranil. Organizační výbor her vedený Britem Simonem Cleggem slibuje, že viník bude potrestán a že už se nic podobného nemůže stát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autobusové nádraží pro novináře v těsné blízkosti olympijské vesnice na Evropských hrách kde k incidentu došlo

Autobusové nádraží pro novináře v těsné blízkosti olympijské vesnice na Evropských hrách kde k incidentu došlo | Foto: Michal Jurman

Těsně před začátkem Evropských her řidič Veli Ahmadov nezvládl na nádraží u olympijské vesnice obrátku svého autobusu a najel do skupinky rakouských akvabel.

„Mrzí nás to, bavili jsme se s organizátory a je to selhání jednotlivce. Nemyslíme si, že to je selhání systému. Řekli jsme našim sportovcům, aby si dávali pozor, ale nepředpokládáme, že by se něco takového mělo opakovat,“ říká za ČOV Alexandr Kliment.

Přehrát

00:00 / 00:00

Více o opatřeních v dopravě na Evropských hrách po těžké nehodě zjistil reportér ČRo Michal Jurman

Jeho slova potvrzuje i to, co aktuálně ázerbájdžánští řidiči oficiálních autobusů předvádějí na silnicích. „Autobusáci jezdí tak 20 kilometrů za hodinu, když to zrovna sedne,“ odhadl rychlostní kanoista Lukáš Trefil rychlost autobusů, které převážejí sportovce, novináře i činovníky jednotlivých olympijských výborů.

Jejich pomalé tempo už nic nezmění ale na tom, že 15leté Vanesse Sahinicové, která leží ve vídeňské nemocnici po zranění páteře, stále hrozí ochrnutí. Luna Pajerová utrpěla zranění zlomeninu ruky, Verene Breitová, která jediná zůstala v Baku, vyvázla s odřeninami.

„Nechceme se k tomu zatím nijak vyjadřovat, čekáme na nové zprávy přímo z rakouského týmu. Samozřejmě k tomu ještě poskytneme vyjádření, ale teď to není na pořadu dne,“ říká za hlavní organizátory Evropských her ředitelka komunikace Jayne Pearcová.

U řidiče Ahmadova šlo sice o selhání jednotlivce, stále se ale spekuluje, zda při tom byl pod vlivem alkoholu.

Wolfgang Eichler se za rakouský tým zatím odmítl také vyjádřit, i když se to očekává v řádech hodin či spíše dnů. Organizátoři ale během toho rozhodně nespí a začali i podle Alexandra Klimenta přijímat nová opatření, aby podobným incidentům v oblasti olympijské vesnice mohli předcházet.

„Olympijská vesnice je hodně rozlehlá. Po tom, co se to stalo, se oddělily koridory pro pěší, cyklisty a koloběžky. Snaží se přijmout taková opatření, aby se to nestalo,“ věří funkcionář.

Ázerbájdžánské úřady navíc už informovaly, že Ahmadovův zaměstnavatel, společnost Bakubus, bude čelit zřejmě obvinění z porušení pravidel o zaměstnávání kvalifikovaných řidičů, což svádí k domněnce, že za smutným incidentem mohl stát přece jen skutečně alkohol.

Organizační výbor chce hlídat kvalifikovanost podobných řidičů společnosti Bakubus jakým je i Mahmed | Foto: Michal Jurman

Michal Jurman, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme