Rosberg potřetí za sebou vyhrál kvalifikaci na japonskou GP

Německý pilot formule 1 Nico Rosberg vyhrál třetím rokem po sobě kvalifikaci na Velkou cenu Japonska. V Suzuce dnes o 13 tisícin sekundy porazil britského týmového kolegu z Mercedesu Lewise Hamiltona.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kvalifikaci na Velkou cenu Japonska vyhrál Nico Rosberg. Druhý byl Lewis Hamilton (vlevo) a třetí Kimi Räikkönen

Kvalifikaci na Velkou cenu Japonska vyhrál Nico Rosberg. Druhý byl Lewis Hamilton (vlevo) a třetí Kimi Räikkönen | Zdroj: Reuters

Stejné obsazení měla první řada na startu závodu i v minulých dvou letech, v cíli bylo ale v obou případech pořadí opačné. A oba favorité si jsou toho vědomi.

„Historie už ukázala, že není nutné startovat z pole position, aby tu člověk vyhrál,“ řekl Hamilton po kvalifikační porážce v přepočtu o pouhých 82 centimetrů. Rosberg tuší, že k triumfu v závodě povede ještě dlouhá cesta.

„Musí se to všechno sejít. Ale víkend zatím probíhá dobře a mám tu z toho dobrý pocit,“ řekl lídr šampionátu, který před ziskem 30. pole position v kariéře vyhrál v Suzuce i všechny tři tréninky.

V 17. závodě sezony může Rosberg navýšit na trojnásobného mistra světa Hamiltona náskok v čele šampionátu, který po Britově smůle s porouchaným motorem v předchozím závodě v Malajsii činí 23 bodů.

Pokud Rosberg v neděli zvítězí, budou mu ve zbylých čtyřech závodech stačit i druhá místa k premiérovému zisku titulu.

Další dvě místa za mercedesy vybojovali na trati piloti Ferrari Kimi Räikkönen z Finska a Sebastian Vettel z Německa. Čtyřnásobný vítěz japonské Grand Prix Vettel ale bude startovat až ze čtvrté řady kvůli trestu za způsobení kolize v předchozím závodě v Sepangu.

Po jeho penalizaci se před něj posunuli jezdci Red Bullu Max Verstappen z Nizozemska a Daniel Ricciardo z Austrálie i Mexičan Sergio Pérez z Force India.

Kvalifikace na Velkou cenu Japonska, závod mistrovství světa vozů formule 1:
1. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:30,647, 2. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,013, 3. Räikkönen (Fin./Ferrari) -0,302, 4. Vettel (Něm./Ferrari) -0,381, 5. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,531, 6. Ricciardo (Austr./Red Bull) -0,593, 7. Pérez (Mex./Force India) -1,314, 8. Grosjean (Fr./Haas) -1,314, 9. Hülkenberg (Něm./Force India) -1,495, 10. Gutiérrez (Mex./Haas) -1,900.
Pozn.: Vettel přijde na startu o tři pozice jako trest za způsobení kolize v předchozím závodě v Malajsii.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme