Rosberg ukončil pět dní po zisku titulu v F1 kariéru

Čerstvý mistr světa formule 1 Nico Rosberg s okamžitou platností ukončil kariéru. Německý pilot stáje Mercedes svým oznámením šokoval pouhých pět dní po zisku titulu na tiskové konferenci ve Vídni, kde se chystá galavečer předávání cen světovým šampionům Mezinárodní automobilové federace FIA.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německý pilot formule 1 Nico Rosberg

Německý pilot formule 1 Nico Rosberg | Zdroj: Reuters

Jednatřicetiletý Rosberg překvapivé rozhodnutí zdůvodnil tím, že po mimořádně náročné sezoně nemá už k dalšímu závodění motivaci. Tlak v závěru šampionátu byl podle něho extrémní.

Ziskem titulu si Rosberg po desetiletém působení v seriálu F1 splnil klukovský sen a vyrovnal se otci. Keke Rosberg se stal mistrem světa v prestižní automobilové disciplíně v roce 1982.

Rosberg v F1 závodil od roku 2006, kdy si odbyl debut v týmu Williams. Před sezonou 2010 posléze přestoupil do Mercedesu, jehož barvy hájil až dodnes.

Během jedenácti sezon v F1 Rosberg dosáhl na ve 206 velkých cenách na 23 vítězství, 30krát získal pole position a připsal si celkově 1594,5 bodu.

Kromě letošního titulu mistra světa se stal dvakrát vicemistrem – konkrétně v letech 2014-2015, když pokaždé skončil za svým týmovým kolegou Lewisem Hamiltonem.

Nico Rosberg nebude prvním závodníkem v historii F1, který nebude obhajovat své prvenství. Naposledy se to stalo v roce 1994, kdy na startovním roštu chyběl mistr z roku 1993 Alain Prost.

Kdo Rosberga u Mercedesu vystřídá, není zatím jasné. Jedním z kandidátů by mohl být 22letý Pascal Wehrlein, který letos sice závodil pro tým Manor, ale s německou automobilkou ho pojí dlouholetá smlouva.

ČTK, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme