Rozdělení basketbalového ME mezi 4 země zvýšilo návštěvnost, rozhodne se v Lille

Projekty spolupořádání velké sportovní akce dvěma státy už se v minulosti několikrát osvědčily, až už na fotbalových mistrovstvích Evropy 2008 a 2012 nebo na házenkářských šampionátech. Mezinárodní basketbalová federace má ale za sebou aktuálně zkušenost s hostitelstvím největšího turnaje roku hned ve čtyřech zemích a rozhodně nešlo o propadák.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Estonští fanoušci míří skrz Rigu k basketbalové aréně

Estonští fanoušci míří skrz Rigu k basketbalové aréně | Foto: Michal Jurman

I start základní skupiny D v Lotyšsku doprovázely nejdříve rozpaky. Tiskové centrum pro novináře se stejně jako hala dodělávaly až poslední den před startem, nahodile se měnily časy tréninků a většina dobrovolníků si s angličtinou příliš netykala.

Přehrát

00:00 / 00:00

ME v basketbalu se koná ve 4 různých zemích, v Rize byl s českým týmem reportér ČRo Michal Jurman

Co ale nešlo Rize, stejně jako Záhřebu, Montpellier a Berlínu upřít, byla srdeční sounáležitost se šampionátem. „V parcích jsou fanzóny, obrovská plátna, promítání zápasů. Je to země basketbalu. Stejně jako ostatní státy,“ pojmenoval Generální sekretář ČBF Michal Konečný přesně situaci v lotyšské základní skupině.

Poté, co bylo pořadatelství kvůli politické situaci na poslední chvíli odebráno Ukrajině, se formát čtyř hostitelských zemí osvědčil. V Rize hrály hned tři pobaltské týmy, v Záhřebu zase tři země bývalé Jugoslávie. Snaha vyhnout se prázdným tribunám tak byla nakonec úspěšná.

Spokojenost s lotyšským pořadatelstvím z úst Jana Veselého se přenesla i do českých výsledků. Češi s předstihem postoupili do osmifinále a dobrou náladu od Baltu by nyní rádi zužitkovali i ve Francii, kde bude zase program šampionátu pokračovat vyřazovacími boji.

Soupeři na Čechy čekali u letadla, ME basketbalistů se přesunulo do Francie

Číst článek

„Jsme takový černý kůň a doufáme, že dojdeme co nejdál. Se silou, kterou máme, mužstva počítají. Ale musíme být nohama na zemi, teď nás čeká to nejtěžší,“ říká Michal Konečný a mluví o osmifinálovém zápase v Lille.

Teprve v pátém hostitelském městě letošního šampionátu se totiž bude rozhodovat o těch opravdu úspěšných, kteří budou moci myslet nejen na medaile ale i na účast v olympijské kvalifikaci v příštím roce.

Michal Jurman, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme