Rozhodně je lepší být profesionál, než mít tři zaměstnání jako já, říká paralympijský plavec Povýšil

Zaslouží si všichni sportovci na paralympiádě medaili nebo se jedná o čistě profesionální soutěž? Víc realitě se blíží druhá možnost. Už to není jen o tom, že cenný kov by měl získat za svůj životní osud každý, kdo se dokáže vyrovnat s handicapem. Uspět totiž mohou jen ti, kteří se sportování věnují profesionálně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Zdroj: Reuters

„Před dvaceti lety bych řekl, že asi ne, ale dnes tomu tak je. Jsme tady svědky skvělých výkonů a dvou stovek světových rekordů. Podle mě je to důkaz, že se vlády ve spoustě zemí snaží paralympijská hnutí a handicapované sportovce podporovat,“ říká muž nejpovolanější - předseda mezinárodního paralympijského výboru Philip Cerven.

Je zřejmé, že taková situace ho těší. „Národním paralympijským výborům se daří nacházet nové reprezentanty. Vždy jsem říkal, že jich je spousta, teď je vyhledáváme a díky tomu tady máme řadu nových mladých paralympioniků a to je skvělé.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Paralympiáda už není jen o tom, že cenný kov by měl získat za svůj životní osud každý, kdo se dokáže vyrovnat s handicapem

Odlišný názor mají Češi. Svět profesionálního sportu handicapovaných se jim totiž vzdaluje. Ostatním zemím mohou podmínky jen závidět.

„Co vím od kluků, tak většina z nich studuje a mají nějakou státní podporu. Kanaďané berou asi 1 500 dolarů měsíčně a myslím, že Dánové a Norové to mají velmi podobně. Rozhodně je to lepší, když je člověk profesionál, než když má tři zaměstnání jako já,“ uvedl plavec Jan Povýšil.

Mimochodem, čeští reprezentanti vybojovali v Riu sedm medailí. Za zlato jednotlivci náleží odměna sto tisíc, stříbro znamená osmdesát a bronz šedesát tisíc korun. Jenže do budoucna bude asi těžší a těžší medaile získávat. Končí třeba cyklista Jiří Ježek nebo plavkyně Běla Třebínová. Navíc chybí odpovídající peníze na přípravu.

„Prostě je to o tom, že ten svět, pokud se to bude řídit takhle, jak jsou ty podmínky, tak mu v podstatě nejsme schopni konkurovat,“ vyslovil nepříjemnou pravdu bronzový stolní tenista z her Jiří Suchánek. O podpoře sportu handicapovaných v Česku se tak musí v blízké době jednat.

Pavel Petr, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme