Rusko obvinění mezinárodní antidopingové agentury odmítá jako 'nedůvěryhodná a zpolitizovaná'

Rusko obvinění Mezinárodní antidopingové agentury WADA odmítá jako nedůvěryhodná a zpolitizovaná. Podle zástupců ruského sportu je cílem zprávy poškodit Rusko. Prezident Vladimir Putin uvedl, že budou dočasně odvoláni úředníci, kteří jsou zapojeni do dopingového skandálu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin | Zdroj: Reuters

Putin také požádal světovou antidopingovou agenturu o další informace. Nezávislá vyšetřovací komise agentury WADA zjistila, že ruský stát ve spolupráci s tajnou službou FSB kryl a řídil doping svých sportovců.

Moskva podle Putina doping odsuzuje a sdílí olympijské hodnoty. Obvinění komise jsou podle něj založená na svědectví jednoho muže. WADA se však opírá také o důkazy o manipulaci s kontrolovanými vzorky i stovky dalších dokumentů.

Podle Alexandry Brilliantovové z ruského olympijského výboru se zprávu snaží zneužít některé země, které chtějí ruským atletům zabránit ve vítězství na hrách v Riu.

Ministerstvo a tajná služba kryly v Soči doping ruských sportovců, uvedla WADA

Číst článek

Pavel Krašeninnikov z právního výboru Státní dumy za vším vidí politické důvody. Zdůraznil také, že zpráva je založena na výpovědi svědka - bývalého šéfa moskevské antidopingové agentury Grigorije Rodčenkova, který je podle Moskvy nedůvěryhodný a je v Rusku trestně stíhaný.

Zástupci Mezinárodního olympijského výboru závěry antidopingové agentury označili jako bezprecedentní. Podle šéfa MOV Thomase Bacha se výbor se nebude bránit ani těm nejtvrdším možným trestům, ať už proti jednotlivcům nebo celým organizacím.

Zdeněk Novák, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme