Rusové budou v Riu dopovat i přes skandál, říkají whistlebloweři Stěpanovovi

Manželé Stěpanovovi pomáhali odhalovat systematický ruský doping a stáli tak u zrodu jednoho z největších sportovních skandálů. Běžkyně Julia Stěpanovová se na chvíli směla na atletické ovály vrátit, jenže do Ria ani ona nesmí. I s manželem je přesvědčena, že na olympijských hrách přesto budou Rusové zakázané látky používat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Julia Stěpanovová pomohla ruský doping odkrýt, do Ria ji ale MOV nepustí

Julia Stěpanovová pomohla ruský doping odkrýt, do Ria ji ale MOV nepustí | Zdroj: Reuters

„Zpráva WADA (Mezinárodní antidopingové agentury, pozn. red) mluví o dvaceti sportech z programu LOH, které byly v systému státem kontrolovaného dopingu. Takže ano. V Riu budou ruští sportovci, kteří dopovali,“ řekl v rozhovoru pro BBC Vitalij Stěpanov, který stál na začátku odkrývání ruského dopingu.

Mezinárodní olympijský výbor nechal rozhodnutí o startu ruských závodníků v Riu na jednotlivých sportovních federacích. Některé už účast Ruska schválily bez omezení. Částečně omezeni byli plavci, kajakáři, moderní pětibojaři, veslaři a jachtaři. Mnohé další zatím nerozhodly.

Přehrát

00:00 / 00:00

Julia Stěpanovová na olympijských hrách v Riu závodit nebude, dostihla ji dopingová minulost

Nejpřísnější postoj zaujala už dříve atletická federace IAAF, která Rusy na vrchol sezony nepustí vůbec s vysvětlením, že nemůže připustit start reprezentantů svazu, který není jejím členem. Odmítla také žádost ruského ministra sportu Vitalije Mutka.

Bývalý zaměstnanec Ruské antidopingové agentury Rusada Vitalij Stěpanov pomohl společně se svou manželkou před dvěma lety odkrýt v dokumentu německé televize ARD systém, jak podvody se zakázanými látkami v Rusku fungují.

Místo čistého prostředí pomoc se získáváním medailí

„Myslel jsem si, že mám práci snů. Že budu čistým sportovcům pomáhat soutěžit v čistém prostředí,“ říká Stěpanov o svých začátcích v Ruské antidopingové agentuře. „Jenže to RUSADA nechtěla, protože chtěla pomáhat ruským sportovcům získávat medaile. To je proti mému přesvědčení,“ popisuje základní rozpor.

Následně spolupracovali i s agenturou WADA, museli opustit Rusko a nyní bydlí na utajeném místě v USA. „Reakce na naše jednání v naší domovině není pozitivní. Hodně lidí nás nenávidí za to, co jsme udělali, takže se teď nemůžeme do Ruska vrátit. Nebylo by to bezpečné,“ říká Stěpanov.

Julii Stěpanovovou do Ria nepustil MOV

Jeho manželka, běžkyně Julia Stěpanovová, nedávno získala malou šanci, že by v Riu mohla startovat, když jí atletická federace povolila startovat jako neutrálnímu sportovci. Mezinárodní olympijský výbor ale její účast zatrhl.

„Tak nějak jsme to očekávali. Při rozhovoru Julie s etickou komisí MOV jsem měl pocit, že už jsou dávno rozhodnutí. Julia si každopádně myslí, že svůj trest si řádně odsloužila a neměla by být potrestána za něco, co udělala už v minulosti,“ vysvětloval v rozhovoru pro BBC manžel Stěpanovové Vitalij.

Atletka, která byla z ruského týmu pro svůj podíl na odhalení dopingové struktury vyloučena a je považována za zrádkyni, doplatila na pravidlo MOV, že se her nesmí zúčastnit žádný ruský sportovec, který byl v minulosti za doping trestán. Stěpanovová totiž dostala v roce 2013 dvouletý zákaz startu za nesrovnalosti v biologickém pasu. Olympijská charta navíc nezná pojem „neutrální sportovec“.

„Když jsem byla na slyšení u MOV, měl jsem pocit, že měli dopředu jasno o rozhodnutí a jen hledají fráze, kterými by obhájili, abych v Riu nestartovala,“ lituje rozhodnutí MOV Julia Stěpanovová.

Marek Augustin, Vojtěch Man, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme